Comisia Europeană vrea organizarea unei mari operaţiuni de securitate în Marea Mediterană

Comisia Europeană şi-a anunţat marţi intenţia de a organiza o operaţiune de "securitate şi salvare" de amploare în Marea Mediterană, după tragedia din Lampedusa.

210 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea organizarea unei mari operaţiuni de securitate în Marea Mediterană

Comisia Europeană vrea organizarea unei mari operaţiuni de securitate în Marea Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le voi propune statelor membre să organizeze o mare operaţiune de securitate şi salvare în Mediterana, din Cipru până în Spania", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, la sosirea la o reuniune a miniştrilor europeni de Interne la Luxemburg.

"Voi cere susţinere şi resursele necesare pentru a face acest lucru, pentru a salva mai multe vieţi", a explicat ea, precizând că operaţiunea va fi desfăşurată de Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor europene.

Malmström îl va însoţi, miercuri, pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cadrul vizitei sale în Lampedusa, unde peste 200 de imigranţi au murit în naufragiul ambarcaţiunii lor.

Dincolo de această propunere, ţările din nordul UE au refuzat să modifice normele de azil pentru a ajuta Italia după tragedia din Lampedusa.

"Nu cred că este momentul" pentru o astfel de decizie privind azilul, a declarat Malmström. "Dublin II nu a fost modificat", a afirmat ministrul german, Hans-Peter Friedrich. Acordul de la Dublin le impune ţărilor de sosire să trateze cererile de azil şi să asigure găzduirea solicitanţilor.

"Germania este ţara care tratează cel mai mare număr de cereri de azil din Europa", a insistat Friedrich.

Omologii săi suedez Tobias Billström şi danez Morten Bodskov au susţinut declaraţiile acestuia. "UE are toate instrumentele necesare pentru a face faţă", a afirmat Bodskov. "Toate statele ar trebui să facă la fel ca Suedia şi Germania" în materie de azil, a comentat Billström.

Dintre cele 28 de state membre, 24 s-au opus unei modificări a normelor în materie de azil atunci când această cerere a fost pusă pe masa miniştrilor.

Malmström a declarat că va cere statelor membre să facă "tot ce pot pentru a reinstala" mai mulţi refugiaţi, explicând că în prezent "sunt şase sau şapte ţări care duc toată responsabilitatea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici