Comunitatea internaţională califică lansarea rachetei nord-coreene drept o provocare

Comunitatea internaţională, cu excepţia Chinei care nu a făcut declaraţii, a condamnat lansarea vineri a unei rachete nord-coreene, calificată ca fiind o provocare de către Washington şi Tokyo, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni de urgenţă.

170 afișări
Imaginea articolului Comunitatea internaţională califică lansarea rachetei nord-coreene drept o provocare

Comunitatea internaţională califică lansarea rachetei nord-coreene drept o provocare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord a lansat o rachetă care s-a dezintegrat în zbor şi a căzut în mare la scurt timp după decolarea estimată la ora locală 07:39 (01:39, ora României) de către Statele Unite şi Coreea de Sud.

Dispozitivul era "o rachetă Taepodong-2", o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, conform Comandamentului de apărare aeriană nord-american (NORAD).

Reacţiile au fost prompte şi unanime în condamnarea acestei lansări care încalcă, conform Washingtonului, rezoluţiie ONU din 2006 şi 2009 care interzic Coreei de Nord "orice test nuclear sau lansare care recurge la tehnologia rachetelor balistice".

După "eşecul" aparent al lansării, Casa Albă a condamnat "o provocare ce ameninţă securitatea regională, încalcă legea internaţională şi contrazice angajamentele recente" ale ţării.

"Coreea de Nord nu face decât să se izoleze mai mult lansându-se în acte de provocare, risipind banii pe arme şi propagandă în timp ce nord-coreenii sunt din ce în ce mai înfometaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.

"Preşedintele (Barack Obama) a spus clar că este pregătit pentru relaţii constructive cu Coreea de Nord. Totuşi, el a insistat şi asupra necesităţii pentru Coreea de Nord de a-şi respecta angajamentele, de a urma obligaţiile internaţionale şi să întreţină relaţii paşnice cu vecinii săi", a continuat purtătorul de cuvânt.

El a asigurat de asemenea că "dezvoltarea pe termen lung a rachetelor şi a armelor nucleare de către Coreea de Nord nu îi va aduce securitate, iar asta nu va fi niciodată cazul".

Coreea de Sud, aflată în conflict cu vecinul său din nord după sfârşitul războiului Coreei (1950-53), a denunţat "o încălcare clară a unei rezoluţii ONU" şi "o provocare care ameninţă pacea şi securitatea peninsulei coreene şi a Asiei de Nord-Est".

Japonia a denunţat de asemenea o "gravă provocare" a Phenianului care încalcă rezoluţiile ONU.

"Chiar dacă este un eşec, este o gravă provocare pentru ţara noastră şi alte ţări, care încalcă rezoluţiile 1695, 1718 şi 1874 ale ONU. Am lansat un protest categoric prin intermediul canalelor diplomatice", a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Osama Fujimura.

China nu a făcut declaraţii la peste două ore după lansarea unei rachete de către aliatul său.

Cu privire la lansare, agenţia oficială China Nouă a emis mai multe ştiri provenite de la birourile din Seul, Tokyo şi Washington, însă niciun comentariu oficial chinez.

Prima voce europeană în corul de contestări, ministrul german al Afacerilor Externe Guido Westerwelle a solicitat ONU să reacţioneze "ferm" la această lansare care este conform lui "contrară dreptului internaţional".

"Condamn această lansare a unei rachete a Coreei de Nord", a declarat ministrul german la New York, subliniind că lansarea "încalcă obligaţiile internaţionale ale Coreei de Nord şi va spori tensiunile în peninsula coreeană".

"Consiliul de Securitate al ONU trebuie să reacţioneze ferm la această încălcare a dreptului internaţional", a adăugat acesta.

Statele G8 au condamnat de asemenea lansarea, indicând că vor lua măsurile "corespunzătoare" în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Miniştrii Afacerilor Externe ai G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) care au încheiat o întâlnire la Washington, au publicat un comunicat în care apreciau că lansarea rachetei nord-coreene "subminează pacea şi stabilitatea în regiune".

"Facem apel la Republica populară democrată a Coreei (Coreei de Nord, n.r.) să se abţină să continue cu această lansare utilizând tehnologia rachetelor balistice şi să renunţe la orice alt act care ar agrava situaţia în peninsula coreeană", declară şefii diplomaţiei G8.

"Suntem pregătiţi să conturăm, împreună cu alte state, măsuri care să răspundă la orice act al Republicii populare democrate a Coreei care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi solicităm Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să furnizeze un răspuns corespunzător" la lansarea rachetei nord-coreene, continuă aceştia.

G8 nu a precizat ce măsuri intenţionează să adopte.

Conform unui diplomat ONU, Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă vineri pentru a discuta despre Coreea de Nord.

Phenianul a prezentat această lansare ca având un scop civil, vizând plasarea unui satelit de observare pe orbită. Statele Unite şi aliaţii lor, mai ales japonezi şi sud-coreeni, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici