Condiţiile pentru livrarea primei nave Mistral Rusiei "nu sunt încă întrunite"

Condiţiile pentru ca Franţa să livreze Rusiei o primă navă de război Mistral "nu sunt întrunite" pentru moment, a declarat joi ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin.

357 afișări
Imaginea articolului Condiţiile pentru livrarea primei nave Mistral Rusiei "nu sunt încă întrunite"

Condiţiile pentru livrarea primei nave Mistral Rusiei "nu sunt încă întrunite" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent nu sunt întrunite condiţiile" pentru o astfel de livrare, a afirmat ministrul pentru postul de radio RTL, în timp ce Moscova afirmase cu o zi înainte că aşteaptă livrarea acestei nave la jumătatea lui noiembrie.

"Condiţiile nu sunt întrunite. Care sunt condiţiile? Este vorba despre faptul că în Ucraina ne aflăm într-un dispozitiv care merge spre normal, care permite detensionarea lucrurilor, care face ca Rusia să joace un rol pozitiv (...). Dintr-o anumită perspectivă este mai bine, dar din alte puncte de vedere există în continuare îngrijorări, deci în prezent condiţiile nu sunt întrunite", a explicat ministrul.

Reacţia lui Michel Sapin intervine după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat miercuri că Franţa va livra Rusiei la 14 noiembrie primul portelicopter Mistral. Societatea "Rosoboroneksport (responsabilă de exporturile şi importurile ruseşti de armament) a primit o invitaţie pentru 14 noiembrie la Saint-Nazaire, unde se află 360 de marinari ruşi (...) pentru a-i fi predată Rusiei prima navă «Vladivostok» şi pentru lansarea la apă a celei de-a doua", denumită "Sevastopol", a declarat Rogozin, citat de agenţiile de presă ruse.

Anunţul a fost dezminţit şi de compania producătoare, DCNS, pe fondul criticilor formulate de statele NATO, care denunţă această tranzacţie în contextul crizei ucrainene.

Preşedintele francez Francois Hollande a precizat la 16 octombrie că va condiţiona livrarea navelor Mistral Rusiei de o aplicare integrală a planului de pace în Ucraina şi de respectarea deplină a armistiţiului între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

Acest armistiţiu este încălcat însă aproape zilnic de protagoniştii conflictului, care s-a soldat cu peste 3.700 de morţi din aprilie şi până în prezent, potrivit ONU.

Denumită "Vladivostok", prima dintre cele două nave de război comandate de Rusia a efectuat în ultimele săptămâni teste pe mare, în zona Saint-Nazaire.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici