CONFLICTUL China - Japonia: Guvernul nipon va cere Beijingului despăgubiri în urma manifestaţiilor antijaponeze

Guvernul japonez intenţionează să-i ceară Chinei să plătească pagubele suferite de misiunile diplomatice nipone care au fost ţinta manifestaţiilor antijaponeze din ultimele zile pe teritoriul chinez.

615 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL China - Japonia: Guvernul nipon va cere Beijingului despăgubiri în urma manifestaţiilor antijaponeze

CONFLICTUL China - Japonia: Guvernul nipon va cere Chinei despăgubiri în urma manifestaţiilor antijaponeze (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Intenţionăm să cerem compensaţii pentru pagubele suferite de misiunile noastre", a declarat joi secretarul de cabinet Osamu Fujimura.

Decizia Guvernului japonez de săptămâna trecută de a naţionaliza insulele revendicate de Beijing din Marea Chinei de Est a provocat manifestaţii antijaponeze, uneori violente, în mai multe oraşe din China.

Insulele din arhipelagul numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi sunt revendicate de Beijing. Acestea sunt situate la circa 200 de kilometri est de coastele Taiwanului, care le revendică la rândul său, şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).

În timp ce Beijingul pare că a decis să pună capăt manifestaţiilor la adresa Japoniei, secretarul Guvernului japonez a anunţat un gest conciliant. "Premierul are în vedere numirea unui emisar special în cadrul eforturilor Guvernului nostru de a regla acest dosar în mod calm, prin căi diplomatice", a declarat Fujimora.

Totuşi, acesta a precizat că deocamdată nu a fost numită nicio persoană pentru această misiune, al cărui format nu a fost nici el decis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici