Confruntări armate la Misrata, după ce guvernul libian a anunţat că suspendă operaţiunile militare

Confruntările armate de la Misrata au continuat şi duminică dimineaţă, după ce regimul libian a anunţat că forţele armate au suspendat operaţiunile împotriva rebelilor din oraş.

22 afișări
Imaginea articolului Confruntări armate la Misrata, după ce guvernul libian a anunţat că suspendă operaţiunile militare

Confruntări armate la Misrata, după ce guvernul libian a anunţat că suspendă operaţiunile militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ministrul adjunct de Externe libian, Khaled Kaaim, a declarat că forţele armate ale regimului nu s-au retras din Misrata, însă şi-au suspendat operaţiunile, pentru a le permite liderilor tribali să găsească o soluţie paşnică pentru conflict. El a precizat că "triburile sunt decise să rezolve problema în termen de 48 de ore".

Vineri seară, regimul libian a anunţat retragerea armatei din Misrata, precizând că a încredinţat triburilor loiale lui Muammar Kadhafi misiunea de a pune capăt conflictului, prin negocieri sau prin forţă.

Duminică dimineaţă, în oraş s-au auzit rafale de arme automate şi tiruri de rachete Grad.

Confruntările de la Misrata - teatrul unui război de gherilă urbană sângeros în ultimele săptămâni - s-au soldat sâmbătă cu cel puţin 28 de morţi şi 100 de răniţi, surse medicale afirmând că acesta este unul dintre cele mai mari bilanţuri înregistrate într-o singură zi.

Un ziarist francez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost grav rănit sâmbătă seară şi a fost evacuat imediat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Tot sâmbătă, armata americană a lansat prima operaţiune a unui avion fără pilot în Libia. Răspunzând apelurilor NATO pentru intensificarea operaţiunilor aeriene, Pentagonul a anunţat că un aparat fără pilot de tip Predator a efectuat primele atacuri sâmbătă după-amiază, iar Alianţa a afirmat că acesta a distrus un lansator multiplu de rachete instalat în apropiere de Misrata.

Preşedintele american, Barack Obama, a autorizat joi utilizarea avioanelor fără pilot, deşi armata americană anunţase că se va retrage din operaţiunile militare împotriva forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi.

Insurgenţii din Misrata au afirmat că au reuşit să determine o retragere a forţelor loiale regimului de la Tripoli, în prezent controlând o arteră importantă din oraş şi o clădire folosită de mai multe zile de lunetişti. Rebelii au confirmat şi apariţia unor membri ai triburilor din sudul ţării în rândurile forţelor loiale lui Kadhafi.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia umanitară de la Misrata, iar Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a afirmat că accesul la asistenţă medicală şi la apă devine problematic.

O navă închiriată de Organizaţia Internaţională pentru Migraţii a ajuns sâmbătă la Misrata, având la bord 160 de tone de ajutoare umanitare, şi urmează să plece către Benghazi, pentru a evacua circa 1.000 de refugiaţi, în principal nigerieni.

Sâmbătă seară, NATO a lansat noi raiduri şi la Tripoli, unde au fost auzite mai multe explozii puternice. Conform agenţiei de presă oficiale libiene JANA, "agresorul colonialist cruciat" a efectuat sâmbătă raiduri asupra unor "obiective militare şi civile" de la Tripoli, Sirt, Al-Khoms, Al-Assa şi Gharyen, soldate "cu un număr de victime".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici