Consilierii militari americani au finalizat auditul forţelor irakiene, anunţă Pentagonul

Consilierii militari americani au transmis Pentagonului auditul cu privire la armata irakiană, a anunţat luni Departamentul Apărării, fără să confirme informaţii scurse din acest raport confidenţial potrivit cărora doar jumătate din forţele irakiene poate primi consiliere.

158 afișări
Imaginea articolului Consilierii militari americani au finalizat auditul forţelor irakiene, anunţă Pentagonul

Consilierii militari americani au finalizat auditul forţelor irakiene, anunţă Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 220 de consilieri militari au fost mobilizaţi în iunie pentru a ajuta armata irakiană să facă faţă ofensivei fulgerătoare a islamiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

"Auditul efectuat de către echipele noastre în Irak a ajuns la Pentagon", a declarat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Potrivit cotidianului The New York Times (NYT), acest document avertizează toţi militarii americani trimişi în Irak în calitate de consilieri militari asupra riscurilor infiltrării în armata irakiană a unor sunniţi extremişti şi a unor militari şiiţi susţinuţi de către Iran.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de cotidian, consilierii militari au conchis în acest raport confidenţial că doar jumătate din armata irakiană poate primi sfaturi din partea americanilor.

Consilierii mai afirmă că trupele irakiene au capacitatea de a apăra Bagdadul, dar nu neapărat de a menţine controlul asupra întregului oraş în cazul unui atac major.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze aceste informaţii, dar a recunoscut existenţa unei "ameninţări provenind din interior" şi a faptului că americanii au învăţat din experienţa în Afganistan, unde militari NATO au fost luaţi ca ţintă de către afgani purtând uniforma statului.

"Ar fi imprudent şi iresponsabil să nu ne gândim la ameninţarea internă", a spus Kirby.

Auditul, efectuat la nivelul brigăzilor armatei irakiene, a fost efectuat în două săptămâni, au precizat oficiali americani.

Raportul urmează să le fie prezentat secretarului Apărării Chuck Hagel şi înaltului comandament militar, care vor prezenta eventuale recomandări consilierilor militari, a precizat contraamiralul.

Pentru moment, cei aproximativ 220 de consilieri americani se concentrează asupra examinării forţelor irakiene şi nu oferă, încă, sfaturi tactice, a spus el. "Nu am trecut la etapa consultărilor", a declarat Kirby.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici