Consiliu de urgenţă al ONU. Guyana se teme că Venezuela, un aliat al lui Putin, va invada ţara / Brazilia aduce armata în nord ca răspuns / SUA anunţă exerciţii militare în zonă

Statele Unite au anunţat joi exerciţii militare comune de zbor în Guyana, în timp ce tensiunile legate de o regiune bogată în petrol disputată cu vecina Venezuela au determinat Consiliul de Securitate al ONU să convoace o reuniune de urgenţă, relatează AFP.

1722 afișări
Imaginea articolului Consiliu de urgenţă al ONU. Guyana se teme că Venezuela, un aliat al lui Putin, va invada ţara / Brazilia aduce armata în nord ca răspuns / SUA anunţă exerciţii militare în zonă

Consiliu de urgenţă al ONU. Guyana se teme că Venezuela, un aliat al lui Putin, va invada ţara / Brazilia aduce armata în nord ca răspuns / SUA anunţă exerciţii militare în zonă

O dispută de frontieră a luat amploare în jurul regiunii Essequibo, administrată de Guyana de peste un secol, dar revendicată şi de Venezuela, care încearcă acum să aducă zona sub controlul său.

Disputa de lungă durată asupra Essequibo - care cuprinde aproximativ două treimi din teritoriul ghyanez - s-a intensificat de când ExxonMobil a descoperit petrol acolo în 2015.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ridicat miza în ultimele zile, după ce a afirmat că a primit un sprijin covârşitor în cadrul unui referendum organizat duminică cu privire la soarta Essequibo. În Essequibo locuiesc 125.000 din cei 800.000 de cetăţeni ai Guyanei.

Disputa a atras rapid atenţia comunităţii internaţionale, iar anunţul SUA privind exerciţiile militare este cel mai recent semn că Washingtonul este îngrijorat de pericolul unei acţiuni mitare a regimului de la Caracas.

"În colaborare cu Forţele de Apărare din Guyana, Comandamentul Sudic al SUA va efectua operaţiuni de zbor în Guyana pe 7 decembrie", a precizat ambasada americană din Georgetown într-o declaraţie.

Aceasta a precizat că zborurile fac parte din "angajamentul şi operaţiunile de rutină pentru a spori parteneriatul de securitate" cu Guyana.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri cu uşile închise pentru a discuta despre tensiuni, potrivit unui program oficial actualizat.

Într-o scrisoare văzută de AFP, ministrul de externe al Guyanei, Hugh Todd, i-a cerut preşedintelui consiliului să "convoace de urgenţă o reuniune" pentru a discuta "o chestiune gravă care ameninţă pacea şi securitatea internaţională".

Todd a declarat că comportamentul Venezuelei "constituie în mod clar o ameninţare directă la adresa păcii şi securităţii Guyanei şi, în sens mai larg, ameninţă pacea şi securitatea întregii regiuni".

În Brazilia, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva şi-a exprimat, de asemenea, "îngrijorarea crescândă" cu privire la tensiunile de la graniţa de nord a ţării sale, declarând la un summit al blocului regional Mercosur: "Dacă există un lucru pe care nu ni-l dorim aici, în America de Sud, este războiul".

Armata braziliană a declarat miercuri că îşi consolidează prezenţa în oraşele din nordul ţării, Pacaraima şi Boa Vista, ca parte a eforturilor "de a garanta inviolabilitatea teritoriului".

Disputa de lungă durată asupra Essequibo - care cuprinde aproximativ două treimi din teritoriul ghyanez - s-a intensificat de când ExxonMobil a descoperit petrol acolo în 2015.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ridicat miza în ultimele zile, după ce a afirmat că a primit un sprijin covârşitor în cadrul unui referendum organizat duminică cu privire la soarta Essequibo.

În Essequibo locuiesc 125.000 din cei 800.000 de cetăţeni ai Guyanei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici