Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat sprijinul pentru Guvernul irakian

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat sprijinul, vineri, pentru Guvernul irakian, care luptă pentru preluarea controlului asupra mai multor sectoare din apropiere de Bagdad căzute în mâinile unor islamişti afiliaţi la Al-Qaida.

100 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat sprijinul pentru Guvernul irakian

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat sprijinul pentru Guvernul irakian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat, cele 15 ţări membre ale Consiliului şi-au afirmat sprijinul pentru premierul şiit Nuri al-Maliki, în contextul în care combatanţi ai Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL, afiliat la Al-Qaida) au preluat sub control săptămâna trecută Fallujah şi mai multe cartiere din Ramadi, în provincia Al-Anbar, la 60 şi, respectiv, la 100 de kilometri vest de capitală.

Consiliul a condamnat aceste atacuri şi a salutat "marele curaj" al forţelor irakiene de securitate din această provincie. "Consiliul de Securitate îşi exprimă sprijinul solid pentru eforturile continue ale Guvernului irakian de asigura securitatea populaţiei din Irak", anunţă comunicatul.

Consiliul îndeamnă "triburile irakiene, oficialii locali şi forţele de securitate din provincia Al-Anbar să continue, să se înţeleagă şi să-şi consolideze cooperarea împotriva violenţei şi terorii", şi subliniază "importanţa crucială a dialogului şi a unităţii naţionale".

De la insurecţia care a urmat invaziei americane din 2003, este pentru prima dată când persoane înarmate preiau atât de deschis sub control zone urbane.

Triburi şi poliţişti au preluat din mâinile combatanţilor, vineri, două cartiere din oraşul Ramadi.

Criza din provincia Al-Anbar şi persistenţa unui nivel ridicat al violenţelor în restul ţării constituie una din ameninţările cele mai importante pentru premier, aflat la putere de opt ani, cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să se desfăşoare în aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici