Copiii din Siria au fost supuşi unor suferinţe "de nedescris" în cei trei ani de război - FOTO

Copiii sirieni au fost supuşi unor suferinţe "de nedescris" în cei trei ani de război civil, Guvernul şi miliţiile sale comiţând nenumărate crime, multilându-i şi supunându-i torturii, iar opoziţia recrutându-i să lupte şi să folosească tactici teroriste în zone locuite de civili, denunţă ONU.

1844 afișări
Imaginea articolului Copiii din Siria au fost supuşi unor suferinţe "de nedescris" în cei trei ani de război - FOTO

Copiii din Siria au fost supuşi unor suferinţe "de nedescris" în cei trei ani de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încălcările trebuie să înceteze acum", scrie secretarul general Ban Ki-moon în acest raport, publicat luni de către Consiliul de Securitate. "Îndemn toate părţile implicate în conflict să adopte, fără întârziere, toate măsurile necesare în vederea protejării şi respectării drepturilor tuturor copiilor din Siria", a subliniat secretarul general al ONU.

Raportul, primul care vizează situaţia copiilor şi care acoperă perioada 1 martie 2011-15 noiembrie 2013, prezintă o serie de orori la care copii din Siria au fost supuşi de când opoziţia a declanşat o revoltă care s-a militarizat ce vizează îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere, enumerând de la comiterea unor abuzuri directe asupra copiilor, inclusiv violenţe de natură sexuală, şi până la încălcări de ordin mai general ale drepturilor copiilor, care merg, la rândul lor, de la închiderea şcolilor şi până la interzicea accesului la ajutoare umanitare.

"Acest raport subliniază asupra faptului că utilizarea armamentului şi unor tactici militare sunt disproporţionate şi folosite fără discernământ de către forţele guvernamentale şi miliţiile asociate acestora şi au condus la nenumărate crime şi mutilări ale unor copii şi au obstrucţionat accesul copiilor la educaţie şi la servicii în domeniul sănătăţii", scrie Ban Ki-moon.

"Forţele guvernamentale au fost responsabile, de asemenea, de arestări şi încarcerări arbitrare, aplicarea unor rele tratamente şi torturii asupra copiilor. Grupuri armate ale opoziţiei au fost responsabile de recrutarea şi folosirea copiilor atât în luptă, cât şi ca susţinere, dar şi în efectuarea unor operaţiuni militare, utilizând inclusiv tactici teroriste, în zone locuite de civili, conducând la victime civile, inclusiv copii", denunţă raportul.

Documentul relevă dispariţia a numeroşi copii, că toate părţile în conflict au împiedicat livrarea de asistenţă umanitară în zonele cele mai afectate de război şi avertizează că aceşti copii au fost supuşi unui nivel ridicat de stres din cauză că au asistat la uciderea şi rănirea membrilor familiilor lor sau pentru că au fost despărţiţi de familii şi/sau deplasaţi.

Oferind detalii despre încarcerea unor copii în vârstă de 11 ani, în baza unor acuzaţii de "asociere" cu grupări armate, măsuri dispuse de către forţele guvernamentale în cadrul unor campanii la scară largă, martori citaţi în document afirmă că aceşti copii au fost supuşi unor rele tratamente şi torturaţi cu scopul de li se smulge mărturisiri sau de a fi umiliţi ori pentru a exercita presiuni asupra unor rude să se predau sau să mărturisească.

"Rele tratamente şi acte asimilate torturii au inclus, potrivit unor martori, bătăi cu cabluri de metal, biciuri şi bare de lemn sau metal, aplicarea unor şocuri electrice, inclusiv în zona genitală, smulgerea unghiilor de la mâini şi picioare, supunerea la violenţe sexuale, inclusiv violuri şi ameninţări cu violul, simularea unor execuţii, arderea cu ţigara, privarea de somn, închiderea izolată şi expunerea în cursul torturării rudelor", se detaliază în raport.

"Potrivit unor mărturii, copiii au fost legaţi de mâini sau alte membre şi suspendaţi de pereţi ori plafoane, au fost obligaţi să îşi introducă capul, gâtul şi picioarele în cauciucuri în timp ce erau bătuţi şi au foste legaţi de masă şi bătuţi", se mai arată îm document.

Raportul citează mărturia unui băiat în vârstă de 16 ani care afirmă că a fost prezent la comiterea unor abuzuri sexuale asupra unui prieten în vârstă de 14 ani, care a fost ucis după aceea, şi relevă alte acuzaţii potrivit cărora băieţi, dar şi fete în câteva cazuri, au fost violaţi. Băiatul afirmă că alţi copii şi adulţi au fost bătuţi cu bare de metal, că le-au fost smulse unghiile şi le-au fost tăiate degete. "Sau au fost bătuţi cu un ciocan pe spate, uneori până la moarte", a spus tânărul.

ONU a înregistrat acuzaţii cu privire la comiterea unor violenţe de natură sexuală şi împotriva unor grupări din cadrul opoziţiei, dar anunţă că nu le-a putut investiga din cauza lipsei de acces.

Potrivit documentului, forţe din cadrul opoziţiei au recrutat şi au folosit copii atât în lupte, cât şi în roluri de susţinere, iar forţele guvernamentale au folosit copii ca scut uman. În primii doi ani de conflict, cele mai multe ucideri şi mutilări ale unor copii au fost atribuite forţelor guvernamentale. Însă, în principal din cauza accesului la armament greu şi utilizarea unor tactici teroriste, grupări armate din cadrul opoziţiei s-au angajat şi ele în asemenea acte, în 2013, se arată în document.

"Grupări armate din cadrul opoziţiei au comis, de asemenea, execuţii sumare ale unor copii", se arată în raport, în care se precizează că lipsa de acces, inclusiv din motive de securitate, a împiedicat ONU să se documenteze în mod sistematic.

Şcoli şi spitale au fost vizate în mod disproporţionat de către toate părţile, însă, potrivit unor indicii, forţele guvernamentale sunt principalii autori ai unor atacuri împotriva unor spitale şi altor infrastructuri în care se acordă îngrijiri de sănătate, în principal instalaţii improvizate aparţinând opoziţiei, dar şi ai unor ameninţări şi atacuri împotriva personalului medical, potrivit unor martori.

"Luptători din cadrul opoziţiei şi civili răniţi, inclusiv copii, admişi în spitale guvernamentale situate în zone percepute ca susţinând opoziţia, în guvernoratele Alep, Deraa, Homs şi Idlib, au fost expuşi unor arestări, încarcerări, rele tratamente şi acte asimilate torturii de către medici civili şi/sau elemente din cadrul forţelor guvernamentale", se arată în document.

ONU a primit informaţii, de asemenea, despre cazuri în care grupări din cadrul opoziţiei au refuzat tratamente medicale unor luptători proguvernamentali răniţi sau potrivit cărora au folosit ambulanţe în alte scopuri, inclusiv pentru a trece de puncte de control guvernamentale.

Ban Ki-moon prezintă o serie de recomandări în acest raport. Între altele, el îndeamnă toate părţile să stopeze toate încălcările grave ale drepturilor copiilor citate în raport, să pună capăt atacurilor disproporţionate şi fără discernământ asupra zonelor locuite de civili, inclusiv utilizării unor tactici teroriste, atacurilor aeriene, utilizării armelor chimice şi artileriei grele, să ofere acces fără restricţii misiunilor umanitare şi să elibereze imediat femeile şi copiii răpiţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici