Copiii ruşi a căror adopţie a fost aprobată de un judecător vor pleca în SUA

Copiii orfani ruşi a căror adopţie de către cetăţeni americani a fost deja aprobată de către un judecător, înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice aceste adopţii, vor putea pleca în Statele Unite, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului.

101 afișări
Imaginea articolului Copiii ruşi a căror adopţie a fost aprobată de un judecător vor pleca în SUA

Copiii ruşi a căror adopţie a fost aprobată de un judecător vor pleca în SUA (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În cazurile în care există o decizie judiciară, copiii vor pleca" în Statele Unite, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"În cazurile în care nu există (o decizie judiciară), nu vor pleca", a adăugat el.

Peskov a refuzat să precizeze numărul de copii vizaţi.

Însărcinatul Kremlinului pentru drepturile copilului Pavel Astahov, care a anunţat la sfârşitul lui decembrie că 52 de proceduri de adopţie de către americani erau în curs, a declarat vineri că este vorba despre o "cifră preliminară" şi că aştepta date mai pecise de la Ministerul Educaţiei.

Legea rusă, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, se doreşte un răspuns la "lista Magniţki", o lege promulgată de către preşedintele Barack Obama şi care interzice sejurul în Statele Unite a unor oficiali ruşi suspectaţi de implicare în cazul morţii în închisoare, în 2009, a avocatului Serghei Magniţki, sau de alte încălcări ale drepturilor omului.

Textul rus a suscitat numeroase critici, atât în străinătate, cât şi în ţară. Opoziţia rusă a îndemnat la organizarea unei manifestaţii, duminică, în semn de protest faţă de această lege.

În perioada 2008-2011, aproximativ 15.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de către străini, dintre care aproximativ 5.000 de către americani, faţă de aproximativ 33.000 de copii câţi au fost adoptaţi de către ruşi, potrivit unor date oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici