Crimele Phenianului, comparabile cu cele ale naziştilor, apartheidului şi khmerilor roşii

Crimele comise de regimul nord-coreean sunt comparabile cu cele ale naziştilor, ale regimului apartheid şi ale khmerilor roşii şi trebuie să înceteze, a declarat luni la Geneva preşedintele unei comisii de anchetă a ONU.

4866 afișări
Imaginea articolului Crimele Phenianului, comparabile cu cele ale naziştilor, apartheidului şi khmerilor roşii

Crimele Phenianului, comparabile cu cele ale naziştilor, apartheidului şi khmerilor roşii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înfruntarea flagelului nazismului, al apartheidului şi khmerilor roşii a necesitat curaj din partea marilor naţiunilor", a declarat Michael Kirby, în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

"Este de datoria noastră" să înfruntăm "încălcarea drepturilor omului şi crimele împotriva umanităţii comise în Republica Populară Coreea", a adăugat el.

"Suntem în secolul XXI şi, cu toate acestea, ne confruntăm cu un alt flagel atroce, care afectează lumea de astăzi. Nu ne mai putem permite să vedem aşa ceva", a insistat el.

Este pentru prima dată când jurişti mandataţi de ONU au întocmit un rechizitoriu critic şi argumentat faţă de regimul nord-coreean. Într-un raport publicat pe 17 februarie, regimul de la Phenian este acuzat de crime împotriva umanităţii.

"Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse şi brutale ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de Republica Populară Democrată Coreeană şi, în numeroase cazuri, aceste încălcări constituie crime împotriva umanităţii", conform raportului.

"Aceste crime rezultă din politici stabilite la cel mai înalt nivel", a subliniat luni Kirby, îndemnând din nou comunitatea internaţională să acţioneze împotriva regimului nord-coreean.

Expertul a subliniat pe 17 februarie că liderul nord-corean Kim Jong-un are "o mare parte de responsabilitate" în comiterea acestor crime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici