CRIZA DIN UCRAINA: UE avertizează Kievul cu "acţiuni" şi "consecinţe" şi îndeamnă la "o încetare imediată" a conflictelor

Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale.

449 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: UE avertizează Kievul cu "acţiuni" şi "consecinţe" şi îndeamnă la "o încetare imediată" a conflictelor

UE îndeamnă la "o încetare imediată" a violenţelor în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează "posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale".

"Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina", a subliniat Barroso.

Tot miercuri, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a "condamnat cu fermitate escaladarea violentă" de la Kiev. "Condamn cu fermitate escaladarea violentă în evenimentele de la Kiev", a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, citată într-un comunicat publicat la Bruxelles, cerând "o încetare imediată a acţiunilor violente".

"Informaţii despre moartea mai multor manifestanţi reprezintă o sursă de îngrijorare profundă", a subliniat ea.

Parchetul general ucrainean a anunţat miercuri că doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare în centrul capitalei, Kiev, unde, începând de duminică, au loc confruntări violente între forţele antirevoltă şi manifestanţi.

Pare să fie vorba despre preimele victime directe ale confruntării între manifestanţi şi forţele de ordine care are loc în Ucraina de două luni.

Îndemnând toate părţile la "reţinere", Ashton a afirmat că "folosirea forţei şi recurgerea la violenţă nu sunt un răspuns la criza politică".

"Drepturile cetăţenilor ucraineni la întrunire, la libertatea de exprimare şi a presei este necesar să fie deplin respectate", a adăugat Lady Ashton, declarându-se foarte îngrijorată de "atacuri împotriva unor jurnalişti".

Şefa diplomaţiei UE a "îndemnat Guvernul şi opoziţia să angajeze un dialog real, la cel mai înalt nivel".

Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, că doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în centrul oraşului Kiev, în cursul confruntărilor între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine.

Reuniţi luni la Bruxelles, miniştrii de externe din cele 28 de state membre UE şi-au exprimat "îngrijorarea puternică" faţă de agravarea crizei. Unii dintre ei au avertizat cu privire la eventuale "sancţiuni" regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, care a refuzat la sfârşitul anului trecut să semneze un acord cu UE, preferând o reapropiere de Moscova.

Cu scopul de a se "informa asupra evenimentelor recente" din ţară, comisarul european pentru Extindere Stefan Füle urmează să efectueze vineri şi sâmbătă o vizită la Kiev, a anunţat Peter Stano, purtătorul său de cuvânt.

Comisarul urmează să se întâlnească cu "reprezentanţi din partea autorităţilor, opoziţiei şi societăţii civile", a precizat aceeaşi sursă.

Vicepreşedintele grupului parlamentar CDU, formaţiunea condusă de către cancelarul german Angela Merkel, a apreciat miercuri, la Berlin, că "UE este necesar să se gândească la eventuale sancţiuni".

Ministerul lituanian de Externe a apreciat, tot miercuri, că "posibilitatea aplicării unor sancţiuni" nu este exclusă, în cazul în care violenţele nu încetează.

De asemenea, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussens-a declarat "extrem de îngrijorat de evenimentele dramatice" din Ucraina. "Condamn cu forţă utilizarea violenţei", care "nu poate niciodată să fie un răspuns la o criză politică", a adăugat el, citat într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici