CRONOLOGIE: Egiptul de la ascensiunea la putere a lui Mohamed Morsi

Datele cheie din Egipt de la ascensiunea la putere acum un an a preşedintelui Mohamed Morsi, confruntat cu probleme de securitate, o puternică contestare politică şi o criză economică.

337 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Egiptul de la ascensiunea la putere a lui Mohamed Morsi

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2012

- 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73 la sută) la alegerile prezidenţiale, depune jurământ, succedându-l pe Hosni Mubarak înlăturat de o revoltă în februarie 2011. El este primul şef de stat egiptean ales printr-un scrutin liber, şi de asemenea primul islamist şi primul civil aflat la conducerea ţării.

- 5 august: 16 vameşi egipteni au fost ucişi în apropiere de frontiera cu Israel de către un comando care s-a infiltrat apoi în teritoriul israelian unde a fost neutralizat.

- 12 august: Morsi îl elimină din funcţie pe mareşalul Hussein Tantaoui, ministru al Apărării care a fost şef de stat de fapt după înlăturarea lui Hosni Mubarak, şi anulează prerogativele politice extinse de care beneficiază militarii.

- 22 noiembrie: Preşedintele plasează prin decret deciziile sale la adăpost de orice recurs în justiţie. La 30 noiembrie, proiectul de Constituţie este adoptat de către comisia constituantă, boicotat de opoziţia de stânga şi laică precum şi de Bisericile creştine care denunţă controlul islamist.

- 8 decembrie: Morsi anulează decretul din care îşi acorda puteri sporite, însă menţine referendumul asupra proiectului de Constituţie.

- 15 şi 22 decembrie: Constituţia apărată de islamiştii de la putere este aprobată (aproape 64 la sută) în cursul unui referendum afectat, conform opoziţiei, de iregularităţi. Scrutinul s-a derulat într-un context tensionat, după săptămâni de proteste rivale care au degenerat uneori în confruntări violente între pro şi anti-Morsi.

2013

- 24 ianuarie: Debutul unui nou val de violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine înainte de cea de-a doua aniversare a revoltei care l-a înlăturat pe Mubarak. Şaizeci de morţi într-o săptămână, dintre care peste 40 la Port-Said (nord-est) după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai unui club de fotbal local pentru implicarea lor în violenţe după un meci împotriva unei echipe din Cairo (74 de morţi în februarie 2012).

- 5 aprilie: Patru creştini de orientare coptă şi un musulman ucişi în confruntările confesionale de la nord de Cairo. Noi violenţe după funeraliile copţilor, două zile mai târziu.

- 19 aprilie: Peste 100 de răniţi în cadrul confruntărilor de la Cairo între anti şi pro-Morsi care solicită o reformă a sistemului judiciar.

- 7 mai: Remaniere ministerială menită să facă faţă problemelor economice.

- 16 mai: Patru soldaţi şi trei poliţişti sunt răpiţi de oameni înarmaţi în Sinai, la frontiera cu Israel şi Gaza unde domină un climat de instabilitate. Aceştia sunt eliberaţi la 22 mai.

- 2 iunie: Justiţia invalidează Senatul, care asumă puterea legislativă în absenţa Adunării, precum şi comisia care a redactat Constituţia. Preşedinţia afirmă că Senatul va continua să legifereze până la noi alegeri legislative şi că legea fundamentală este de neatins.

- 4 iunie: Un tribunal din Cairo condamnă la pedepse cu închisoare 43 de angajaţi egipteni şi străini ai organizaţiilor neguvernamentale (ONG), suscitând puternice proteste internaţionale.

- 15 iunie: Morsi anunţă că întrerupe relaţiile cu regimul din Siria, afectat de un răzvoi civil violent.

- 21 iunie: Zeci de mii de islamişti manifestează pentru susţinerea lui Morsi, în timp ce opoziţia a făcut apel la rândul său la o mobilizare masivă la 30 iunie pentru a reclama demisia şefului de stat.

- 23 iunie: Armata pregătită să intervină în caz de probleme (ministrul Apărării).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici