CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de sâmbătă, la Kiev

Mii se persoane se află în continuare în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, cerând plecarea preşedintelui Ianukovici de la putere, la o zi după ce acesta a semnat un acord cu opoziţia în vederea ieşirii din criză, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor de sâmbătă.

698 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de sâmbătă, la Kiev

CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de sâmbătă, la Kiev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

- către ora locală 10.00 (şi ora României): Mii de persoane s-au reunit în Piaţa Independenţei (Maidan), scena, începând de marţi, a unor confruntări care s-au soldat cu aproape 80 de morţi. Numeroşi manifestanţi continuă să ceară plecarea preşedintelui Ianukovici de la putere. Vineri seara târziu, un lider al grupării paramilitare de extremă dreapta "Sector drept" a îndemnat manifestanţii să ia cu asalt palatul prezidenţial, în cazul în care Ianukovici refuză să cedeze puterea până sâmbătă dimineaţa la ora 8.00 GMT (10.00, ora locală şi a României).

- 10.15: vicepreşedintele Parlamentului ucrainean anunţă, în şedinţă, că preşedintele Verhovna Rada Volodimir Ribak, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a demisionat. Aproximativ 40 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, la putere, au anunţat că părăsesc formaţiunea.

- către ora 10.30: Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, îndeamnă la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi la convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate până pe 25 mai. Acordul cu privire la ieşirea din criză semnat vineri prevede organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat, cel mai târziu în decembrie.

Vitali Kliciko anunţă, de asemenea, că Viktor Ianukovici "a părăsit capitala". În noaptea de vineri spre sâmbătă, un oficial american a declarat că preşedintele ucrainean a plecat în estul ţării, la Harkov.

- către ora 12.40: aghiotantul opozantei Iulia Timoşenko Oleksandr Turcinov este ales preşedintele Parlamentului ucrainean, cu 288 de voturi dintr-un total de 450. Timoşenko, unul dintre foştii lideri ai "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004, a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

- 12.45: poliţia ucraineană declară că se află "alături de popor" şi-i împărtăşeşte aspiraţiile cu privire la "schimbări rapide".

- 13.20: alt apropiat al Iuliei Timoşenko, Arsen Avakovest, este desemnat ministru de Interne interimar printr-un vot în Verhovna Rada, cu 275 de voturi din 324.

- 13.30: o consilieră a lui Viktor Ianukovici confirmă că preşedintele se află la Harkov (est).

- 13.35: Parlamentul adoptă o rezoluţie cu privire la eliberarea "imediată" a Iuliei Timoşenko.

- cu puţin timp înainte de ora 14.00, guvernatorul regiunii Harkov, Mihailo Dobkineon, anunţă că lucrările unui congres al regiunilor ucrainene proruse au fost deschise sâmbătă, la Harkov, în prezenţa deputaţilor şi unor guvernatori ruşi. Obiectivul acestui congres este "evitarea băii de sânge în regiuni". Preşedintele Viktor Ianukovici nu participă la acest congres.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici