Cuba cere la ONU închiderea bazei de la Guantanamo: "E un centru de tortură şi omor al deţinuţilor"

Ministrul cubanez al Afacerilor Externe, Bruno Rodriguez Parrilla, a cerut miercuri în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite închiderea centrului de detenţie şi a bazei navale de la Guantanamo, criticând "torturile" şi "decesele" din acest loc.

733 afișări
Imaginea articolului Cuba cere la ONU închiderea bazei de la Guantanamo: "E un centru de tortură şi omor al deţinuţilor"

Cuba cere la ONU închiderea bazei de la Guantanamo: "E un centru de tortură şi omor al deţinuţilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem profund preocupaţi de vidul juridic care permite încălcări permanente şi atroce ale drepturilor omului în baza navală de la Guantanamo, teritoriu cubanez pe care Statele Unite l-au uzurpat", a declarat Parrilla în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.

El a explicat faptul că baza de la Guantanamo este un "centru de tortură şi omor al deţinuţilor, unde 166 de persoane stau de zece ani fără garanţii, judecată sau apărare".

Şeful diplomaţiei cubaneze a subliniat că 100 dintre aceşti prizonieri sunt în greva foamei, dintre care "17, a căror viaţă este pusă în pericol, fiind alimentaţi cu forţa prin intubare".

"Această închisoare şi această bază ar trebui să fie închise, iar acest teritoriu returnat Cubei", a afirmat el în timpul prezentării raportului naţional din cadrul Examenului Periodic Universal al Drepturilor Omului, procedură care are loc o dată la patru ani.

Presiunea asupra preşedintelui american Barack Obama s-a accentuat în ultimele săptămâni, pentru a-l determina să închidă acest centru de detenţie militar construit pe teritoriul Cubei, unde 166 de persoane rămân încă închise. O grevă a foamei, ajunsă în cea de-a 12-a săptămână, nu pare să ia sfârşit pentru aproximativ 100 de prizonieri, potrivit bilanţului oficial al închisorii, sau 130 potrivit avocaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici