Principalul suspect în atentatul împotriva USS Cole denunţă "lanţuri" şi "agresiuni" la Guantanamo

Principalul suspect în atentatul împotriva USS Cole a denunţat miercuri, în faţa unui judecător militar, "lanţuri", "agresiuni" şi "atacuri" cu care afirmă că s-a confruntat în închisoarea de la baza navală americană de la Guantanamo Bay, în Cuba.

236 afișări
Imaginea articolului Principalul suspect în atentatul împotriva USS Cole denunţă "lanţuri" şi "agresiuni" la Guantanamo

Principalul suspect în atentatul împotriva USS Cole denunţă "lanţuri" şi "agresiuni" la Guantanamo (Imagine: Mediafax foto)

Sauditul Abd-al-Rahim al-Nashiri, în vârstă de 47 de ani, s-a ridicat în picioare, în faţa unui tribunal militar de excepţie, la Guantanamo, şi a spus că vrea să vină "la fiecare audiere", dar că "lanţurile şi măsurile de securitate" sunt singurele lucruri care îl pot împiedica.

Cu părul tuns scurt şi bărbierit, acuzatul, care riscă pedeapsa cu moartea, s-a plâns de "rele tratamente" din partea gardienilor închisorii. "În închisoare, sunt atacat în numele unor presupuse măsuri de securitate", a protestat el, potrivit unei transmisiuni a dezbaterilor de la Guantanamo la o bază militară la Fort Meade (Maryland, est).

"Dacă gardienii nu mă tratează mai bine, am dreptul să nu vin. Şi să spun lumii că judecătorul m-a condamnat la moarte deoarece nu am venit la audiere din cauza lanţurilor", a declarat el în arabă, declaraţii traduse simultan, în a doua zi a acestei audieri preliminare, care urmează să se încheie joi.

Purtând o tunică, pantaloni albi şi o vestă civilă gri, presupusul organizator al atentatului împotriva navei americane a pecizat că a boicotat cele două zile precedente de audieri, marţi şi în iulie, din cauza acestor "ameninţări" şi acestor "rele tratamente" la care a fost supus atât în celulă, cât şi în timpul transportului către sala tribunalului. "Ei spun că este vorba despre securitate, dar nu pot să facă orice în numele securităţii. Securitatea trebuie să aibă o limită", a declarat al-Nashiri.

"Vă mlţumesc pentru că mă ascultaţi", i-a spus el judecătorului James Pohl. "De zece ani, nimeni nu ascultă ceea ce am de spus", a adăugat al-Nashiri. El i-a solicitat să dispună "încetarea acestor agresiuni".

"Mă doare spatele, dar ei mă obligă să port lanţuri la brâu. Îmi înlăţuiesc mâinile, picioarele... Acest lucru nu are nimic a face cu securitatea. Nu am nimic în mâini", a declarat el arătând mâinile. Judecătorul l-a întrerupt, împiedicându-l să descrie toate măsurile adoptate împotriva sa.

"Este cazul meu, este dreptul meu să mă apăr", a spus al-Nashiri. Acuzatul, care a fost autorizat să se sustragă marţi audierii, căruia drepturile i-au fost citite de către judecător, a promis să vină la toate audierile viitoare, cu condiţia să fie tratat mai bine. El a solicitat un scaun şi o maşină "mai confortabilă", cu care să fie adus la sala tribunalului, deoarece vehiculul în care este adus îl "îmbolnăveşte".

Considerat un apropiat al lui Osama ben Laden, al-Nashiri este acuzat că a orchestrat atât atentatul împotriva navei americane USS Cole, în 2000, în Yemen, în care au fost ucise 17 persoane, cât şi pe cel împotriva petrolierului francez MV Limburg, în 2002, la Aden.

Avocaţi ai lui al-Nashiri au reclamat audierea unor informaţii împotriva altui bărbat, Qaed Salim Sinan al-Harethi, ucis într-un atac cu avioane fără pilot, în Yemen, în 2002, prezentat ca organizatorul atacului împotriva USS Cole de către administraţia Bush.

Procurorul Andrea Lockhart le-a răspuns că au obţinut deja informaţiile de care au nevoie.

Rick Kammen, un avocat al lui al-Nashiri, a contestat, de asemenea, competenţa tribunalelor militare cu privire la judecarea clientului său.

În 2000, când USS Cole a fost atacat, "pentru Statele Unite acesta nu era, pur şi simplu, un război", a declarat el, apreciind că "nu toate ostilităţile respectau legile privind războiul", motiv pentru care a

cest caz nu este de competenţa unui tribunal militar. Avocatul a mai declarat că "MV Limburg era o navă franceză operând în apele internaţionale".

Audierea a fost suspendată înainte să se încheie, din cauza uraganului Sandy, care se apropia de Guantanamo Bay. Ea urmează să fie reluată joi, la ora locală 11.00 (18.00, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici