Curtea Supremă a Canadei a dat undă verde sinuciderii asistate

Curtea Supremă a Canadei a decis să permită sinuciderea asistată medical pe teritoriul întregii ţări, în anumite circumstanţe, oferind totodată Guvernului o perioadă suplimentară de timp în vederea adoptării unei legi cu privire la această practică, relatează Reuters online.

Curtea Supremă a Canadei a dat undă verde sinuciderii asistate (Imagine: Shutterstock)

Hotărârea a fost luată după ce oficiali au confirmat că un pacient a fost deja ajutat să moară în provincia francofonă Quebec.

Curtea a anulat o interdicţie a sinuciderii asistate medical în februarie, plasând astfel Canada printre cele câteva ţări occidentale care au legalizat-o.

Însă hotărârea va intra în vigoare peste un an, pentru a oferi astfel timp Guvernului să creeze legislaţia necesară.

Calendarul a fost întrerupt din cauza alegerilor din octombrie şi înfrângerii Guvernului conservator de către liberalii premierului Justin Trudeau. Noul ministru al Justiţiei a solicitat ca hotărârea să fie suspendată pentru o perioadă suplimentară de şase luni.

În schimb, Curtea a dat undă verde ca sinuciderea asistată să înceapă acum, în anumite condiţii, şi a oferit Guvernului federal un termen de patru luni să prezinte o lege naţională în acest sens.

Guvernul canadian a anunţat că respectă hotărârea şi că perioada suplimentară va ajuta la dezvoltarea unei abordări "care să-i protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi, respectând totodată demnitatea inerentă tuturor canadienilor".

Potrivit unor sondaje de opinie, sinuciderea asistată medical este larg susţinută, însă această problemă îi divizează pe politicieni în Parlament, care depun eforturi să găsească o modalitate prin care să-i protejeze pe canadienii vulnerabili şi să le respecte totodată drepturile şi opţiunile la sfârşitul vieţii.

Curtea a decis să le permită medicilor să faciliteze moartea pacienţilor în provincia Quebec, unde în decembrie a intrat deja în vigoare o lege în acest sens.

După schimbarea legislaţiei provinciei pe 10 decembrie, o persoană s-a sinucis asistat în oraşul Quebec, a anunţat într-un e-mail un purtător de cuvânt al Serviciilor de sănătate şi sociale din regiunea oraşului Quebec.

Este imposibil să se spună dacă este vorba despre prima sinucidere asistată în baza noii legi, în contextul în care Quebecul nu ţine asemenea statistici în prezent, a declarat Joanne Beauvais, o purtătoare de cuvânt a ministrului Sănătăţii acestei provincii, Gaetan Barrette.

Curtea Supremă stabileşte că cei din afara Quebecului se pot adresa curţilor superioare de la nivelul provinciilor în care locuiesc pentru a obţine autorizaţia judiciară, în cazul în care "doresc să-şi exercite drepturile" la o moarte asistată medical.

Hotărârea de vineri a fost adoptată cu cinci voturi la patru. Preşedintele Curţii Supreme Beverley McLachlin şi alţi trei judecători nu au fost de acord cu acordarea acestei scutiri în Quebec şi nici altor persoane, în cazul Carter împotriva Canadei (Procurorul general), 2016 SCC 4.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
CANADA ,
JUSTIŢIE ,
SINUCIDERE
COMENTARII
  • Of, vai ce sufar, of of! 17 ian 2016

    Uitati-va la mine cat de mult sufar! M-am fvtut toata viata cu toate crvele de la colt, mi-am tarat copiii prin divorturi, i-am lasat sa creasca cu televizorul, si acum vreau sa ma sinucid pt ca saracul de mine sunt prea bolnav sa mai pot ridica sticla de whiskey. Of of, mai mai!

  • Hai nu zau 17 ian 2016

    Sinucigasii vor sa fie in centrul atentiei. Daca vor sa moara sa ia 2-3 tuburi de medicamente si gata. Dar nu, ei vor sa fie "eroi". Mi se face scarba cand ma gandesc ca un bosorog american se sinucide din cauza unei boli pe care saracutul a luat-o in bordel sau band zilnic 3 litri de alcool.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anunţ de ultimă oră al RCS&RDS. Modificarea care ia prin surprindere toţi abonaţii