Curtea Supremă a SUA urmează să examineze un nou caz privind un avertizor de integritate

Curtea Supremă a Statelor Unite va stabili în toamnă dacă Guvernul american avea dreptul să concedieze un agent federal din cadrul poliţiei aeriene pentru dezvăluirea unor informaţii sensibile către presă.

98 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a SUA urmează să examineze un nou caz privind un avertizor de integritate

Curtea Supremă a SUA urmează să examineze un nou caz privind un avertizor de integritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În această nouă controversă, Înalta Curte a anunţat luni că va examina acest nou caz. Faptele s-au petrecut după doi ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011.

În 2003, poliţistul Robert MacLean a dezvăluit unui jurnalist de la o televiziune americană că angajatorul său, Federal Air Marshal Service (FAMS), a decis să nu mobilizeze poliţişti pe anumite zboruri, la Las Vegas, pe timp de noapte.

El şi-a exprimat dezacordul faţă de această decizie, adoptată în pofida unui "posibil complot" vizând deturnarea unor avioane aparţinând unor companii americane, afirmă Guvernul.

Guvernul Obama a făcut apel la Înalta Curte împotriva unei hotărâri pronunţate de către o instanţă inferioară care stabilea ca ilegală concedierea poliţistului, în virtutea legii federale privind avertizorii de integritate (whistleblower).

Această lege protejează angajaţii, în cazul în care dezvăluirile lor privesc un comportament ilegal sau o acţiune care pune în pericol securitatea publică.

În recursul său, avocatul guvernamental Donald Verrilli apreciază că dezvăluirile lui MacLean "pun vieţi în pericol, identificând sectoare care beneficiază de mai puţine resurse" şi mijloace în domeniul securităţii.

În cazul în care aceste dezvăluiri vor fi găsite legale, se deschide calea "publicării a tot felul de dezacroduri interne asupra alocării unui buget limitat de resurse în domeniul securităţii", a adăugat Verrilli în apelul adresat Curţii Supreme.

FAMS este o agenţie federală a cărei misiune este să asigure securitatea avioanelor de linie în zbor şi se află în subordinea Agenţiei pentru Securitate Aeriană (TSA) din cadrul Departamentului Securităţii Interne, reclamantul în acest dosar.

Cea mai înaltă jurisdicţie din ţară va examina acest caz în toamnă şi se va pronunţa ulterior. Ea se va pronunţa în curând cu privire la cazul altui avertizor de integritate, concediat după ce a denunţat în justiţie o aleasă coruptă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici