David Warren, inventatorul "cutiei negre", a decedat

David Warren, australianul care a inventat "cutia neagră", a cărei analiză permite identificarea cauzelor accidentelor aeriene, a decedat la vârsta de 85 de ani, a anunţat, miercuri, presa australiană.

85 afișări
Imaginea articolului David Warren, inventatorul "cutiei negre", a decedat

David Warren, inventatorul "cutiei negre", a decedat (Imagine: www.portrait.gov.au)

"Dispozitivul de înregistrare a datelor de zbor inventat de Warren a avut o contribuţie imensă pentru securitatea aviaţiei", se afirmă într-un comunicat emis de ministerul australian al Apărării.

David Warren, care a murit luni, a realizat această invenţie după accidentul produs în timpul primului zbor comercial al avionului Comet, în anul 1953.

Warren, pe atunci cercetător în domeniul aeronauticii la Melbourne, a luat parte la anchetă şi şi-a dat seama că înregistrările vocale din cabina de pilotaj sunt importante.

În ciuda lipsei de interes a autorităţilor, cercetătorul australian a construit, în 1956, un prototip capabil să stocheze până la patru ore de înregistrări vocale şi datele tehnice ale zborului.

Cutiile negre ale avioanele sunt dispozitive care înregistrează informaţii din timpul zborului, a căror analiză permite identificarea cauzelor unui accident. În practică, aceste cutii sunt de culoare portocalie sau roşie, fapt care uşurează găsirea lor dacă avionul a fost distrus grav în accident.

Există două tipuri de cutii negre: înregistrările fonice (Cockpit Voice Recorder/ CVR), ce includ conversaţiile din cabina piloţilor, şi înregistrările parametrilor (Flight Data Recorder/ FDR), ce includ datele de zbor. Cele două cutii sunt plasate în coada avionului, deoarece aceasta este, în general, partea cel mai bine conservată în urma impactului cu solul sau cu apa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici