Davind Cameron: Traiul din ajutoare sociale este o opţiune de stil de viaţă pentru unii britanici

Premierul britanic conservator David Cameron şi-a apărat duminică reforma profundă a sistemului prestaţiilor sociale, afirmând că statul-providenţă a devenit "o opţiune de stil de viaţă" pentru unii dintre britanici.

374 afișări
Imaginea articolului Davind Cameron: Traiul din ajutoare sociale este o opţiune de stil de viaţă pentru unii britanici

Davind Cameron: Traiul din ajutoare sociale este o opţiune de stil de viaţă pentru unii britanici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statul-providenţă a fost inventat pentru a ajuta persoane să iasă din sărăcie, dar el a prins în capcană prea mulţi oameni, menţinându-i în acest sistem. Trebuia să fie o măsură provizorie, într-o perioadă dificilă, dar a devenit o opţiune de stil de viaţă pentru unii", a apreciat Cameron într-o scrisoare publicată în tabloidul The Sun.

Sistemul prestaţiilor sociale "a fost conceput să ne unească, (însă) el a creat, în schimb, resentiment", a apreciat premierul.

"Nimeni nu vrea să muncească dur şi să îşi vadă veniturile câştigate cu greu utilizate la finanţarea unor lucruri pe care nu şi le poate oferi sieşi sau să menţină în dependenţă generaţii", a continuat Ccameron, apărându-şi reforma sistemului prestaţiilor sociale, care intră în vigoare luna aceasta.

"Introducem schimbări importante. Sunt schimbări dictate de un principiu simplu, şi anume restabilirea dreptăţii care ar trebui să se afle în centrul sistemului nostru social şi fiscalităţii noastre", a dat asigurări Cameron. "Spunem oricui munceşte dur în ţara noastră: suntem alături de tine", a adăugat el.

Această reformă a statului-providenţă, cea mai importantă de mai multe decenii în Marea Britanie, prevede un plafon al alocaţiilor plătite unei persoane la vârsta activă (16-64 de ani), o diminuare a ajutorului pentru locuinţă în cazul în care un cămin dispune de o locuinţă socială mai mare decât nevoile sale şi o reaşezare a ajutorului acordat persoanelor cu dizabilităţi.

Ea se înscrie în cadrul politicii Guvernului de reducere a cheltuielilor destinate diminuării deficitului public şi vizează încurajarea britanicilor să caute locuri de muncă, în opinia lui Cameron.

Opoziţia laburistă a acuzat Guvernul că impune unor milioane de persoane, prin această reformă, o scădere de resurse "şocantă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici