Deputaţii ruşi aprobă despăgubiri pentru persoanele şi companiile vizate de sancţiunile occidentale

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri, în prima lectură, un proiect de lege controversat care prevede acordarea unor despăgubiri pentru persoanele şi companiile vizate de sancţiunile occidentale.

293 afișări
Imaginea articolului Deputaţii ruşi aprobă despăgubiri pentru persoanele şi companiile vizate de sancţiunile occidentale

Deputaţii ruşi aprobă despăgubiri pentru persoanele şi companiile vizate de sancţiunile occidentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform acestui proiect, cetăţenii şi companiile ruseşti ar putea primi compensaţii din partea Rusiei, dacă justiţia va considera că ei sunt afectaţi de o decizie "ilegală" a justiţiei din străinătate.

"Avem scopul de a apăra drepturile cetăţenilor ruşi care sunt afectaţi de măsuri ilegale în alte state", a explicat unui dintre deputaţii care este la originea acestui proiect de lege, Vladimir Ponevejski, citat de agenţia rusă Interfax.

Potrivit deputatului, "tensiunile dintre Rusia şi unele ţări occidentale se reflectă în deciziile luate vizând proprietăţile cetăţenilor ruşi" în străinătate.

Legea, care urmează să fie examinată de către parlamentari încă de două ori înainte de a fi trimisă în Senat şi semnată de preşedintele Vladimir Putin, a fost adoptată în prima lectură de către 233 de deputaţi, în timp de 202 s-au pronunţat împotrivă.

Supranumit "legea Rotenberg", numele oligarhului Arkadi Rotenberg, un apropiat al Kremlinului şi ale cărui bunuri din Italia au fost confistate în septembrie, acest text provoacă îngrijorare în cercurile financiare din Rusia.

În opinia ministrului rus al Economiei, Alexei Uliukaev, acest proiect de lege ar putea "încuraja" retragerea capitalului străin din Rusia, ceea ce ar afecta grav economia ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici