Desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier al R.Moldova, contestată la instanţa constituţională

Deputaţi ai grupului parlamentar social-democrat din Republica Moldova s-au adresat Curţii Constituţionale pentru a cere anularea decretului preşedintelui Nicole Timofti de numire a lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, relatează Radio Europa Liberă.

1373 afișări
Imaginea articolului Desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier al R.Moldova, contestată la instanţa constituţională

Desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier al R.Moldova, contestată la instanţa constituţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În sesizarea publicată pe site-ul instanţei constituţionale, autorii sesizării cer interpretarea Articolului 98 al Constituţiei pentru a se stabili dacă preşedintele Republicii Moldova poate desemna un premier în lipsa unei majorităţi parlamentare.

Nicolae Timofti l-a însărcinat pe Ion Sturza să formeze guvernul pe 21 decembrie, după aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorităţi şi asupra unui candidat. Ion Sturza a declarat că va forma un guvern neafiliat politic.

Partidul Democrat (PDM) a contestat decizia de numire, creând un grup format din 34 de parlamentari democraţi şi foşti comunişti în scopul blocării eforturilor de susţinere a viitorului guvern. Ion Sturza va cere votul de învestitură pe 4 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici