Dispozitiv exploziv descoperit în centrul New York-ului - VIDEO

Un dispozitiv găsit într-o maşină, în cartierul turistic Manhattan din centrul oraşului New York, era o bombă, a declarat duminică primarul oraşului, Michael Bloomberg, într-o conferinţă de presă, adăugând s-a evitat un "eveniment care ar fi putut fi extrem de sângeros".

67 afișări
Imaginea articolului Dispozitiv exploziv descoperit în centrul New York-ului - VIDEO

Dispozitiv exploziv descoperit în centrul New York-ului - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am avut mult noroc (...) că am evitat ceea ce putea fi un eveniment cu multe victime", a declarat primarul.

"Brigada antiteroristă a confirmat că vehiculul suspect conţinea un dispozitiv exploziv", a adăugat el, subliniind amatorismul cu care a fost realizat acesta.

Şeful poliţiei din New York, Raymond Kelly, a precizat că în maşina parcată în cartierul turistic Manhattan au fost găsite propan, benzină şi fire electrice, precum şi artificii.

Totuşi, niciun detaliu nu a fost divulgat în cursul dimineţii despre modul în care erau aranjate aceste elemente şi dacă cel două ceasuri deşteptătoare, găsite de asemenea în maşină şi care conţineau baterii, foloseau la declanşarea exploziei.

O brigată antiteroristă a fost mobilizată în Times Square, împrejurimile au fost evacuate, iar poliţia a blocat mai multe străzi din cartier. Alerta a fost dată de un vânzător de tricouri ambulant care, în jurul orei locale 18.30, a văzut că dintr-o maşină SUV Pathfinder Nissan de culoare verde închis ieşea fum şi a chemat poliţia.

Poliţia din New York a evacuat sâmbătă seara Times Square, unde în momentul respectiv se aflau numeroase persoane, după ce a fost alertată în legătură cu prezenţa acestui vehicul suspect.

Nu a fost nicio explozie şi nimeni nu a fost rănit.

Maşina fusese parcată la intersecţia Străzii 45 cu Bulevardul 7. Poliţia a încercuit străzile adiacente acestui cartier foarte frecventat de turuşti şi amatori de teatru, unde se află şi Broadway.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a fost informat în jurul orei locale 22.45 de "activitatea excelentă a poliţiei din New York în legătură cu incidentul din Times Square".

"Preşedintele a lăudat reacţia rapidă a departamentului de poliţie din New York şi i-a cerut lui John Brennan (consilier pentru Securitate Internă) să transmită poliţiei că guvernul federal este pregătit să îi acorde sprijin", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, într-un comunicat.

Tentativa precedentă de atac pe teritoriul american datează din decembrie 2009, când în ziua de Crăciun un nigerian a încercat să arunce în aer un avion de linie care efectua o cursă între Amsterdam şi Detroit.

La 11 septembrie 2001, circa 3.000 de persoane au murit în atentatele comise împotriva turnurilor World Trade Center, planificate şi executate de al-Qaida, reţeaua extrimistă condusă de Osama ben Laden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici