Donald Trump a anunţat când va prezenta planul său privind pacea în Orientul Mijlociu: „Este un plan care poate funcţiona”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a anunţat vineri că va prezenta un plan de pace pentru Orientul Mijlociu înainte ca premierul Israelului, Benjamin Netanyahu să viziteze Casa Albă, săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

740 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a anunţat când va prezenta planul său privind pacea în Orientul Mijlociu: „Este un plan care poate funcţiona”

Sursa FOTO: Profimedia Images

Trump a declarat că poporul palestinian ar putea reacţiona negativ faţă de planul său la început, dar că, de fapt, „este foarte pozitiv pentru ei”.

„E un plan foarte bun”, a spus Trump, care urmează să se întâlnească marţi cu Netanyahu la Casa Albă. „Este un plan care poate funcţiona”, a adăugat el.

Planul propus de Trump pentru Orientul Mijlociu este un document de zeci de pagini care pune în discuţie problemele politice dintre Israel şi palestinieni, precum statutul Ierusalimului.

Acesta ar urma să fie discutat cu Netanyahu, iar Trump l-a invitat la discuţii şi pe Benny Gantz, rivalul lui Netanyahu din alegeri.

Oficialii americani nu au făcut vreo menţiune privind invitarea vreunui lider palestinian la discuţii. „Avertizăm Israelul şi Administraţia americană să nu depăşească nicio linie roşie”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Trump a declarat că a discutat cu reprezentanţi ai Autorităţii Palestiniene şi că va mai discuta „în scurt timp” cu aceştia.

Netanyahu a anunţat că a acceptat invitaţia preşedintelui american şi că va pleca duminică spre Washington. Un purtător de cuvânt al lui Gantz nu a oferit un răspuns atunci când a fost întrebat dacă acesta a acceptat invitaţia.

Prezentarea planului lui Donald Trump pentru încheierea conflictului dintre israelieni şi palestinieni a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani.

O sursă apropiată de echipa care lucrează la acest plan a declarat pentru Reuters că Trump a decis să îi invite atât pe Netanyahu cât şi pe Gantz pentru a nu fi acuzat că favorizează vreunul dintre candidaţi.

Negocierile de pace dintre cele două părţi au eşuat în 2014, când palestinienii au renunţat la discuţii, acuzându-l pe Trump că este de partea Israelului.

Administraţia Trump a renunţat la susţinerea „soluţiei cu două state”, politica pe care comunitatea internaţională o susţine de zeci de ani şi care implică un stat palestinian şi unul israelian care să coexiste.

De asemenea, Administraţia actualului preşedinte a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului şi a decis mutarea Ambasadei Statelor Unite în acest oraş. Recent, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunţat că Statele Unite nu mai consideră coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind „incompatibile cu legislaţia internaţională”.

În luna septembrie, Netanyahu a anunţat, în timpul campaniei electorale, că intenţionează să anexeze Valea Iordanului, o porţiune importantă din Cisiordania.

Israelul a ocupat Cisiordania în urma războiului din 1967, iar palestinienii, care au semnat un acord de pace provizoriu cu Israelul în anii '90 doresc ca acest teritoriu să facă parte din viitorul stat palestinian.

Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania, a refuzat în mod oficial să aibă negocieri politice cu Administraţia Donald Trump. Oficialii de la Ramallah se tem că planul lui Trump ar pune capăt speranţelor palestinienilor pentru un stat independent care să cuprindă Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici