Donald Tusk: Marea Britanie trebuie să rămână membră UE, dar nu vom accepta discriminare între cetăţeni

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări, luni, că nu va tolera, în negocierile pe tema rămânerii Marii Britanii în UE, niciun compromis care ar conduce la discriminare între cetăţenii statele europene.

623 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Marea Britanie trebuie să rămână membră UE, dar nu vom accepta discriminare între cetăţeni

Donald Tusk: Marea Britanie trebuie să rămână membră UE, dar nu vom accepta discriminare între cetăţeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este în interesul Poloniei şi Marii Britanii ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene", a declarat Donald Tusk în cursul unei întrevederi, la Bruxelles, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

"Trebuie să ajungem la un compromis rezonabil care să nu afecteze libertăţile fundamentale. Nu va exista loc pentru discriminare" între cetăţenii statelor UE, a adăugat preşedintele Consiliului European.

În decembrie 2015, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aprecia că Uniunea Europeană se va confrunta cu o "criză foarte gravă" în cazul ieşirii Marii Britanii, respingând însă propunerea britanică privind limitarea indemnizaţiilor sociale destinate angajaţilor străini. "Nu trebuie să ne prefacem: o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera o criză foarte gravă pentru UE. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest lucru", a subliniat liderul de la Varşovia, pledând pentru eficientizarea funcţionării Uniunii Europene. "Nu sunt de acord cu încălcarea libertăţilor fundamentale pe care le avem în cadrul Uniunii Europene, spre exemplu principiul nondiscriminării. Mă opun în totalitate schimbării acestui principiu", a spus Duda.

Premierul David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul britanic încearcă să îi convingă pe liderii ţărilor europene să susţină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene şi pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. Liderul de la Londra a anunţat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană - protejarea pieţei unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurenţial al UE, limitarea procesului de integrare europeană şi restricţionarea accesului angajaţilor străini la indemnizaţii sociale britanice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici