Donald Tusk: Polonia este pregătită să participe la noul scut american antirachetă

Polonia este pregătită să participe la noul proiect de scut antirachetă american în Europa Centrală, după ce Washingtonul a abandonat proiectul administraţiei anterioare, a declarat miercuri premierul polonez, Donald Tusk.

20 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Polonia este pregătită să participe la noul scut american antirachetă

Vicepreşedintele american Joe Biden şi premierul polonez Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Polonia consideră foarte interesantă şi necesară această concepţie, acest proiect numit SM3, privind o nouă configurare a apărării antirachetă", a declarat Tusk.

"Suntem pegătiţi să participăm la acest proiect, la nivelul la care convine", a adăugat el, într-o conferinţă comună cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Varşovia.

În septembrie, Statele Unite au anunţat că renunţă la proiectul de instalare a elementelor scutului antirachetă în Europa Centrală, care prevedea amplasarea până în 2013 a unui radar în Cehia şi a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Acest gest a provocat controverse în presă, numeroşi analişti din cele două ţări văzând în această decizie abandonarea aliaţilor fideli în favoarea unor relaţii mai bune cu Rusia, fosta putere dominantă în regiune.

"Salut declaraţia premierului potrivit căreia Polonia este pregătită să găzduiască elemente ale viitorului sistem de apărare antirachetă", a răspuns Biden.

Vicepreşedintele american a dat un interviu în care a respins acuzaţiile privind abandonarea de către Washington a acestor state, intrate în NATO la câţiva ani după ce au ieşit de sub influenţa Moscovei.

"Nu am încheiat nici un acord cu Rusia în detrimentul Europei Centrale", a declarat miercuri Biden, citat de cotidianul polonez Rzeczpospolita (conservator).

"Am susţinut ferm că demersurile noastre în vederea ameliorării relaţiilor cu Rusia nu se vor desfăşura în detrimentul Europei Centrale", a insistat acesta.

"Polonia este aliatul nostru cel mai apropiat şi un partener crucial pentru a face faţă provocărilor mondiale", a adăugat Biden alături de Tusk, insistând între altele pe prezenţa trupelor poloneze alături de militarii americani în Afganistan şi Irak.

Moscova vedea în proiectul anterior o ameninţare la adresa securităţii sale, deşi Washingtonul dăduse asigurări că acesta era îndrepat împotriva Iranului. Proiectul va fi înlocuit cu un sistem de interceptare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, instalate iniţial pe dispozitive maritime.

În ziua anunţului privind renunţarea la vechiul sistem al administraţiei George W. Bush, Washingtonul a precizat că va mobiliza în 2015 în Polonia şi Cehia rachete de tip SM-3, concepute pentru a distruge rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, în cadrul noului sistem antirachetă.

Rusia a salutat decizia americană, dar nu este mulţumită de acest concept nou, care prevede totodată elemente instalate pe teritoriul european.

Joe Biden a adus miercuri un omagiu combatanţilor evrei ai insurecţiei din ghetoul de la Varşovia împotriva armatei Germaniei naziste în 1943.

Alături de o gardă a armatei poloneze, Biden a depus o coroană de flori la un monument inagurat în 1948 în apropierea locului în care insurgenţii au dat una dintre ultimele lupte ale revoltei lor.

Oficialul american se va întâlni miercuri cu preşedintele polonez, Lech Kanzynski, şi se va afla joi în România, iar vineri în Cehia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici