Două arestări, după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi clandestini către România

Două călăuze au fost arestate, iar una este dată în urmărire de poliţia turcă, după naufragiul luni în largul Istanbului a unei ambarcaţiuni care se îndrepta către România cu imigranţi clandestini la bord, un accident soldat cu 24 de morţi, potrivit agenţiei turce de presă Dogan.

245 afișări
Imaginea articolului Două arestări, după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi clandestini către România

Două arestări, după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi clandestini către România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi suspecţi, a căror identitate şi naţionalitate nu au fost precizate, au fost arestaţi marţi la Istanbul. Ei sunt acuzaţi de trafic de persoane şi omor involuntar şi urmau să fie prezentaţi miercuri într-un tribunal din oraşul turc, precizează agenţia.

Un complice este căutat, adaugă aceeaşi sursă.

Cel puţin 24 de imigranţi care încercau să ajungă în mod clandestin pe teritoriul Uniunii Europene (UE) au murit în naufragiul micii ambarcaţiuni de agrement, la confluenţa Bosforului cu Marea Neagră.

Şase dintre cei 43 de pasageri, în principal cetăţeni afgani care încercau să ajungă în România, au fost recuperaţi teferi de către salvatori.

Alte 13 persoane sunt date dispărute în continuare.

Turcia este o axă importantă a emigraţiei clandestine din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu către Europa. Imigranţi sunt arestaţi cu regularitate în această ţară, iar naufragii au loc frecvent pe mare.

În total, 12 copii şi şapte femei se aflau la bord, iar în afară de afgani unii pasageri erau sirieni şi turkmeni, potrivit presei turce.

Începând din 2011, războiul civil din Siria a amplificat numărul imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Turcia.

Mulţi dintre ei traversează Marea Mediterană către Grecia, care a fost nevoită să-şi consolideze misiunile de patrulare maritimă. Insulele din Marea Egee au redevenit, în 2013, ruta privilegiată a călăuzelor, după consolidarea controalelor la frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici