Două firme, condamnate pentru suprafacturarea aprovizionării trupelor SUA în Afganistan

Două filiale ale unei companii au fost condamnate luni la plata unei amenzi în valoare de 434 de milioane de dolari pentru că au suprafacturat livrări de apă şi hrană către trupele americane în Afganistan, a anunţat Departamentul Justiţiei.

153 afișări
Imaginea articolului Două firme, condamnate pentru suprafacturarea aprovizionării trupelor SUA în Afganistan

Două firme, condamnate pentru suprafacturarea aprovizionării trupelor SUA în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania, Supreme Group, înregistrată în Olanda şi deţinută de miliardarul american Stephen Orenstein, a pledat vinovat şi a acceptat să plătească o amendă pentru a pune capăt proceselor angajate în civil de Departamentul american al Justiţiei.

Potrivit acuzaţiilor, o filială elveţiană a grupului Supreme, Foodservice GmbH, şi o filială înregistrată în Emiratele Arabe Unite, Supreme Foodservice FZE, au suprafacturat livrări efectuate în cadrul unui contract de 8,8 miliarde de dolari privind aprovizionarea trupelor americane în Afganistan în perioada 2005-2009.

"Companiile au crescut în mod fraudulos preţurile la produse locale şi la apa îmbuteliată vândute Guvernului american", prejudiciul fiind estimat la 48 de milioane de dolari, a anunţat Departamentul american al Justiţiei.

Potrivit unor e-mailuri interne schimbate între directori ai companiei, aceştia "au luat în mod deliberat decizia de a suprafactura preţurile" printr-o întreprindere intermediară cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a anunţat ministerul american.

Potrivit aceloraşi acuzaţii, compania l-ar fi plătit pe unul dintre oficialii săi care ameninţa că va dezvălui totul autorităţilor americane.

Cele două întreprinderi au acceptat să plătească o amendă, restituiri şi rambursări în valoare de 288 de milioane de dolari, la care se adaugă 101 milioane de dolari în urma unei plângeri depuse de un membru din conducere, care acuza grupul că a abuzat de autorităţile americane. Alte amenzi în valoare de 45 de milioane de dolari au fost aplicate pentru cazuri specifice de suprafacturare.

Într-un comunicat, grupul Supreme a anunţat că a sporit măsurile interne de control. "Acceptăm pe deplin responsabilitatea şi regretăm acţiunile din trecut", a afirmat Emma Sharma, responsabilul juridic al Supreme Group USA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici