Egiptul o boicotează pe Jada Pinkett Smith din cauza documentarului cu o actriţă de culoare ce o joacă pe Cleopatra. Câţi utilizatori ar putea pierde Netflix ?

Un serial documentar de pe Netflix care o înfăţişează pe regina Cleopatra a VII-a ca o africană de culoare neagră a stârnit controverse în Egipt. Serialul este produs de soţia actorului Will Smith, Jada Pinkett Smith.

1590 afișări
Imaginea articolului Egiptul o boicotează pe Jada Pinkett Smith din cauza documentarului cu o actriţă de culoare ce o joacă pe Cleopatra. Câţi utilizatori ar putea pierde Netflix ?

AP News arhivă - Netflix

Un avocat a depus o plângere prin care acuză că mini-seria produs de Jada Smith despre regina Cleopatra că a încălcat legile mass-media şi că urmăreşte „ştergerea identităţii egiptene”.

Un arheolog de top, Zahi Hawass, dar şi mulţi alţii, au insistat că Cleopatra era „o grecoaică albă de sânge macedonean, urmaşă a lui Ptolemeu I Soter, companionul lui Alexandru cel Mare al Macedoniei, nu o regină nord-africană de culoare”.

Producătorul a transmis că „moştenirea Cleopatrei este foarte dezbătută”, iar actriţa Adele James le-ar răspuns criticilor: „Dacă nu vă place distribuţia, nu vă uitaţi”.

Actriţa a ameninţat că va bloca orice persoană care îi critică rolul ei în documentar în ciuda faptului că platforma Twitter este deţinută de miliardarul Elon Musk care susţine libertatea de exprimare. 

 

Comentariul lui Adele James include şi capturi de ecran cu comentarii abuzive care includeau insulte rasiste.

Cleopatra s-a născut în oraşul egiptean Alexandria în anul 69 î.Hr. şi a devenit ultima regină a unei dinastii vorbitoare de greacă fondată de generalul macedonean al lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu.

Ea l-a succedat pe tatăl ei Ptolemeu al XII-lea în 51 î.Hr. şi a domnit până la moartea ei în 30 î.Hr, când s-a sinucis după ocuparea romană a Egiptului de către Octavian Augustus, care a devenit primul împărat roman ulterior.  

Identitatea mamei Cleopatrei nu este cunoscută, iar istoricii susţin că era o macedoneană de culoare albă, deşi alţi istorici progresişti susţin că este posibil ca regina să fi avut şi un strămoş indigen sau din altă parte a Africii, cu toate că nu există nicio dovadă. 

Cleopatra a îmbrăcat totuşi straie egiptene după basoreliefurile vremii şi a învăţat limba egipteană, alături de limba latină, limba aramaică, limba siriacă, limba partă, limba etiopiană, limba arabică, limba mediană. 

Dar era vorbitoare nativă de greacă, avea trăsături balcanice şi se îmbrăca în stil grecesc după cum atestă portretele ei numismatice, inclusiv sculpturile şi portretul găsit la Herculaneum, oraşul îngropat în cenuşă vulcanică după erupţia muntelui Vezuviu. 

Jada Pinkett Smith, actriţa americană care a fost producător executiv şi narator, a fost între timp citată spunând: „Nu vedem sau auzim adesea poveşti despre reginele negre, iar asta a fost foarte important pentru mine, precum şi pentru fiica mea şi doar pentru ca comunitatea mea să poată cunoaşte acele poveşti pentru că există o mulţime de ele!", 

Dar când trailerul a fost lansat săptămâna trecută, mulţi egipteni au condamnat reprezentarea Cleopatrei, transmite BBC

Mini-seria Cleopatra reprezintă sezonul al doilea a din serialul Reginele Africane, primul sezon concentrându-se pe Njinga. Wikipedia a catalogat primul sezon ca fiind o producţie ce cuprinde revizionism istoric şi face propagandă afrocentrică. 

În Egipt sunt 100,000 de abonaţi la Netflix şi majoritatea egiptenilor se declară revoltaţi faţă de producţia Jadei Smith care v fi lansată pe platformă pe 10 mai 2023. 

Interzicerea platformei în Egipt de către preşedintele Abdel Fattah el-Sisi (care conduce în mod autoritar ţara cu o mână de fier din 2014 în urma răsturnării dictaturii lui Hosni Mubarak după revoluţa din 2011) ar putea provoca pierderi mari pentru compania americană. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici