Elmar Brok îi răspunde lui Victor Ponta: Reproşul premierului român se va întoarce împotriva lui

Europarlamentarul german Elmar Brok afirmă că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în orice stat UE, dar cei puţini care încalcă regulile trebuie determinaţi să le respecte, el afirmând şi că reproşurile lui Victor Ponta la adresa sa se vor întoarce împotriva premierului român.

2688 afișări
Imaginea articolului Elmar Brok îi răspunde lui Victor Ponta: Reproşul premierului român se va întoarce împotriva lui

Elmar Brok (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Liberatea de mişcare a cetăţenilor UE este un drept fundamental care nu trebuie restricţionat. Am luptat întotdeauna pentru acest drept fundamental, inclusiv pentru români şi bulgari. Pentru mai mult de 15 ani am luptat pentru ca România şi Bulgaria să fie membre depline ale UE, un fapt bine ştiut. Din acest motiv am lucrat pentru libertate deplină de mişcare pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 şi continui să fac asta. Dar această liberate de mişcare trebuie implementată conform regulilor UE, în particular cu articolul 7 al directivei privind liberatea de mişcare şi de a locui", a spus Brok, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Majoritatea covârşitoare a românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în toate statele UE, ca orice alţi cetăţeni UE, dar acest lucru înseamnă şi că mica minoritate care încalcă regulile UE şi le abuzează trebuie determinaţi să le respecte, mai susţine Brok.

"Am cerut autorităţilor germane să contracareze abuzurile pentru a nu pune în pericol libertatea de mişcare. Iar asta va afecta doar o mică minoritate care nu respectă regulile", mai spune Brok.

Acesta îi răspunde şi premierului Ponta, care l-a catalogat drept iresponsabil şi demagog.

"Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu domnia legii este bine cunoscută, mă acuză acum în legătură cu apelul meu ca regulile UE să fie respectate, reproşul său se va întoarce împotriva sa. El nu ar trebui să trateze astfel un prieten vechi al României decât dacă urmăreşte scopuri populiste şi motivate intern", susţine Brok.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că europarlamentarul german Elmar Brok este "demagog, iresponsabil şi populist", care are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună", a spus Ponta.

Presa a relatat că preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Declaraţia a provocat reacţii la Bucureşti, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă arătându-se "surprinsă că un eurodeputat de talia lui Elmar Brok, care este şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a făcut această declaraţie deşi cunoaşte foarte bine faptul că românii nu pot fi trataţi drept emigranţi, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiaza de ajutoare sociale şi sunt expulzaţi din Germania contravine regulilor din UE".

"Condamn cu fermitate o asemenea declaraţie care contravine valorilor europene în care ar trebui să credem toţi membrii Parlamentului European", afirmă Dăncilă, într-un comunicat remis MEDIAFAX duminică.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda susţine că "declaraţia lui Elmar Brok despre amprentarea românilor e o enormitate" şi "dovedeşte că uneori şi oamenii foarte influenţi spun lucruri trăsnite".

"Dar nu pesediştii sunt cei care pot să-i dea lecţii de europenism neamţului. Când îl văd pe Cătălin Ivan – cel care-i reproşa dnei Reding că e pedelistă fiindcă avea un taior portocaliu – cum îl trimite pe Brok în Evul mediu, realizez că demagogia atinge cote foarte înalte în România uselizată. Din fericire, CDU a deplâns imediat ideea lui Brok. În grupul PPE din Parlament s-a discutat, înainte de Crăciun, problema ridicată de Brok şi grupul nu-l urmează pe neamţ", scrie Preda, pe blog.

Delegaţia PSD din PE îi va cere europarlamentarului CDU Elmar Brok să demisioneze din funcţiile avute în PE după ce acesta a declarat că imigranţii care vin în Germania doar pentru a beneficia de ajutoare ar trebui expluzaţi şi că amprentarea ar fi soluţia pentru evitarea intrărilor multiple.

"Delegaţia PSD din PE va face două demersuri: 1. Va solicita oficial conducerii PE şi grupului PPE să îşi exprime poziţiile şi să se delimiteze de afirmaţiile lui Elmar Brok; 2. Îi va cere lui Elmar Brok să demisioneze din funcţiile pe care le are în PE întrucât nu face cinste acestei instituţii şi a arătat, prin ceea ce a afirmat, că nu respectă valorile şi principiile UE", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.

Ţările UE nu pot limita libera circulaţie a muncitorilor, dar îi pot trimite acasă pe cetăţenii europeni care în decurs de 3 luni nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu au mijloacele necesare de subzistenţă, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CE Jonathan Todd.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici