Erdogan mutare de ultimă oră: Turcia în UE la schimb cu Suedia în NATO

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, într-o mişcare neaşteptată, a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe oferta Suediei de a adera la alianţa militară NATO.

2738 afișări
Imaginea articolului Erdogan mutare de ultimă oră: Turcia în UE la schimb cu Suedia în NATO

Edrogan aruncă bomba: Turcia în UE la schimb cu Suedia în NATO

Cererea Turciei de a adera la UE a fost îngheţată de ani de zile, după ce negocierile de aderare au fost lansate în 2005, în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Erdogan.

Într-o schimbare surprinzătoare de abordare, Erdogan a legat luni aprobarea de către Ankara a candidaturii Suediei la NATO de aderarea în cele din urmă a Turciei la UE.

"Fac un apel de aici către aceste ţări care fac Turcia să aştepte la uşa Uniunii Europene de peste 50 de ani", a declarat Erdogan potrivit Reuters, înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Vilnius.

"În primul rând, veniţi şi deschideţi calea pentru Turcia la Uniunea Europeană şi apoi vom deschide calea pentru Suedia, aşa cum am făcut-o pentru Finlanda", a spus el, adăugând că îşi va repeta apelul în timpul summitului.

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, abandonând politicile de nealiniere militară din timpul Războiului Rece, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În timp ce aderarea Finlandei la NATO a primit undă verde în aprilie, Turcia şi Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici