ERUPŢIE violentă a unui VULCAN din Filipine: Trei turişti germani şi ghidul lor filipinez au murit - VIDEO

Unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi a intrat în erupţie marţi, eliberând o coloană uriaşă de cenuşă în atmosferă, în timp ce pe versanţi se află locuitori şi turişti. Trei turişti germani şi ghidul lor filipinez au murit, pe când urcau vulcanul, în timpul unei explozii ce a provocat o coloană uriaşă de cenuşă, au anunţat autorităţile.

1335 afișări
Imaginea articolului ERUPŢIE violentă a unui VULCAN din Filipine: Trei turişti germani şi ghidul lor filipinez au murit - VIDEO

ERUPŢIE violentă a unui VULCAN din Filipine: Cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 20 de turişti şi ghizi se aflau pe versanţii Mont Mayon în momentul în care s-a produs erupţia, fără să fie existat semne care să indice acest lucru, au anunţat autorităţile şi un operator turistic, precizând că echipe de intervenţie au plecat la bordul unor elicoptere pentru a căuta supravieţuitori.

"Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment", a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja, directorul unui operator turistic local, citând declaraţiile unei turiste austriece care se afla la faţa locului.

"Pietrele care au căzut peste ei erau mari cât şerveţelele de masă", a adăugat el.

Thei ghizi filipinezi angajaţi de către agenţia sa de turism şi cinci turişti străini au început ascensiunea vulcanului cu câteva ore înainte de explozie, care a provocat o coloană de cenuşă înaltă de aproximativ 500 de metri, a precizat acesta.

Trei germani şi un ghid din grup au murit, iar o austriacă a fost rănită.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale, Renato Bataller, a confirmat moartea a patru persoane şi a precizat că alte şapte persoane au fost rănite, inclusiv patru thailandezi.

Mont Mayon se află la aproximativ 330 de kilometri de Manila, în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon.

Celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, acest vulcan a intrat în erupţie de aproximativ 50 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupţie s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.

În decembrie 2009, zeci de mii de locuitori şi-au părăsit provizoriu locuinţele, după ce vulcanul a eliberat cenuşă şi lavă.

O zone de excludere cu o rază de şase kilometri în jurul Muntelui Mayon este, în mod teoretic, în vigoare, însă autorităţile permit oamenilor să urce pe versanţi atunci când nu există semne de erupţie, a declarat Marti Calleja.

"Avem între 300 şi 1.000 de persoane care se urcă pe munte în cea mai importantă perioadă a sezonului, din mai şi până în august", a precizat el.

Vulcanologi au descris explozia, care a durat aproximativ 73 de secunde, drept "minimă şi provocată de acumularea de vapori". Este puţin probabil să se repete imediat.

Seismologul-şef Renato Solidum a apreciat că nu este necesar ca persoanele care trăiesc în jurul Mont Mayon să fie evacuate. Explozia a fost provocată de contactul apei de ploaie cu depuneri de cenuşă fierbinte în crater, în opinia sa.

"Nu există activitate la nivelul magmei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi) este un proces normal al unei explozii provocate de o acumulare de vapori", a declarat Renato Solidum într-o conferinţă de presă.

Coloana de cenuşă a dispărut, dispersată de rafale de vânt, după o oră de la erupţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici