Etiopia înfurie Egiptul şi Sudanul. A finalizat a treia fază de umplere a lacului de acumulare pentru barajul său uriaş de pe Nil

Etiopia a finalizat cea de-a treia fază de umplere a lacului de acumulare pentru uriaşul său baraj de pe Nilul Albastru, a anunţat vineri guvernul, un proces care continuă să deranjeze vecinii din aval ai ţării, Egiptul şi Sudanul.

44058 afișări
Imaginea articolului Etiopia înfurie Egiptul şi Sudanul. A finalizat a treia fază de umplere a lacului de acumulare pentru barajul său uriaş de pe Nil

Sursa foto: Twitter Ethiopian Embassy UK

Addis Abeba susţine că Marele baraj al Renaşterii Etiopiene (GERD), un proiect hidroenergetic în valoare de 4 miliarde de dolari, este esenţial pentru dezvoltarea sa economică, însă Egiptul şi Sudanul îl consideră o ameninţare serioasă la adresa rezervelor lor vitale de apă, conform Reuters.

Eforturile diplomatice îndelungate de rezolvare a disputei dintre cele trei ţări au avut puţin succes.

Etiopia consideră că GERD este piesa centrală a ofertei sale de a deveni cel mai mare exportator de energie electrică din Africa, cu o capacitate proiectată de peste 6 000 de megawaţi. 

"Prim-ministrul Abiy Ahmed a anunţat finalizarea cu succes a celei de-a treia umpleri a GERD", a declarat biroul premierului pe Twitter, adăugând că Etiopia lucrează "pentru a asigura beneficiile ţărilor din bazinul inferior".

Abiy a organizat joi o ceremonie care a pornit oficial cea de-a doua turbină a barajului, la şase luni după ce prima a fost pusă în funcţiune. Fotografiile împărtăşite de biroul lui Abiy îl arată pe acesta stând pe un podium în faţa unei pene uriaşe de apă care este evacuată din faţa barajului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici