Expert rus: Accidentul de la Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la centrala nucleară japoneză Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986, deoarece a durat deja mai mult timp şi implică mai multe reactoare, a apreciat un expert rus.

318 afișări
Imaginea articolului Expert rus: Accidentul de la Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl

Expert rus: Accidentul de la Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump" în termeni umani şi economici, a avertizat Natalia Mironova, specialist în domeniul termodinamicii, devenită unul dintre principalii adversari ruşi ai folosirii energiei nucleare.

Ea a apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES). Clasificat la nivelul 7, accidentul de centrala nucleară ucraineană este considerat cel mai grav din istoria nucleară civilă.

"Cernobîl a fost clasificat la nivelul 7, în condiţiile în care accidentul a avariat un singur reactor, iar catastrofa nu a durat decât două săptămâni", a spus Mironova. "La Fukushima, au trecut deja trei săptămâni, iar patru dintre reactoare se află într-o stare foarte gravă", a adăugat ea.

Centrala nucleară Fukushima a fost avariată în urma unui cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami care a devastat litoralul pacific din nord-estul arhipelagului.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a clasificat accidentul de la Fukushima la nivelul 5 pe scara INES.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici