Experţii au început operaţiunile care vor permite pomparea carburantului navei Costa Concordia

Operaţiunile care vor permite zilele următoare să înceapă pomparea carburantului din rezervoarele pachebotului Costa Concordia, eşuată în apropiere de insula italiană Giglio, au debutat marţi dimineaţă în proximitatea epavei.

179 afișări
Imaginea articolului Experţii au început operaţiunile care vor permite pomparea carburantului navei Costa Concordia

Experţii au început operaţiunile care vor permite pomparea carburantului navei Costa Concordia (Imagine: Mediafax Foto/AFP))

Echipa tehnică a societăţii olandeze Smit Salvage, responsabilă cu pomparea, trebuie să examineze toate posibilităţile pentru a pompa în maniera cea mai sigură cele 2.400 de tone de carburant aflate în cele 23 de rezervoare ale pachebotului.

"Operaţiunile preliminare încep acum. Acest lucru înseamnă că scafandrii societăţii însărcinate cu pomparea vor efectua propriile operaţiuni submarine, care vor necesita probabil două zile", a explicat inginerul Claudio Chiavacci, care face parte din corpul pompierilor.

"Noi estimăm că pomparea în sensul strict al termenului ar putea începe în câteva zile. Carburantul de pe Concordia va fi întâi încălzit, apoi transferat pe o altă navă", a adăugat el.

"Planul de pompare prevede o serie de măsuri de securitate, inclusiv sisteme de recuperare a micilor scurgeri care s-ar putea produce în cursul operaţiunilor", a adăugat inginerul.

În paralel cu pregătirile de pompare, operaţiunile de căutare a cadavrelor victimelor continuă, iar scafandrii militari au făcut o nouă spărtură în carcasa navei.

"Scafandrii au deschis o nouă trecere pe puntea numărul trei, la o adâncime de circa 20 de metri", a declarat un purtător de cuvânt al Marinei militare, Alessandro Busonero.

Această trecere le va permite scafandrilor pompieri să continue căutările, în timp ce 17 persoane sunt în continuare date dispărute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici