Favoriţii la preşedinţia Poloniei au încheiat campania electorală

Candidaţii favoriţi în scrutinul prezidenţial de duminică din Polonia, Bronislaw Komorowski şi Jaroslaw Kaczynski, şi-au încheiat vineri campania electorală prin întruniri organizate la Gdansk, unde s-a înfiinţat sindicatul Solidaritatea.

15 afișări
Imaginea articolului Favoriţii la preşedinţia Poloniei au încheiat campania electorală

Favoriţii la preşedinţia Poloniei au încheiat campania electorală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu câteva ore înainte de sfârşitul campaniei, Komorowski, preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului şi şef interimar al statului, a obţinut sprijinul preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, al premierului Donald Tusk şi al primului şef de Guvern necomunist din Polonia, Tadeusz Mazowiecki.

"Bronislaw Komorowski a vrut întotdeauna ca Polonia să se deschidă faţă de Europa", a declarat Jerzy Buzek.

Înconjurat în special de reprezentanţi de rang înalt ai sindicatului Solidaritatea, Jaroslaw Kaczynski a pledat pentru o "solidaritate a secolului XXI" pentru a rezolva problemele sociale din Polonia, odată cu dezvoltarea ţării şi creşterea economică.

În cursul dimineţii, Jaroslaw Kaczynski a fost să se reculeagă la Cracovia, la mormântul fratelui său geamăn Lech, preşedintele ţării care a murit într-un accident de avion la 10 aprilie, în Rusia.

Bronislaw Komorowski a fost şi el acolo, joi.

O ultimă tentativă de a organiza o dezbatere între cei doi favoriţi ai scrutinului, vineri seara, a eşuat ca şi cele precedente, echipele lor nereuşind să ajungă la un acord privind modalităţile de desfăşurare a unei asemenea întruniri.

Conform ultimelor sondaje publicate joi, Komorowski, candidat al majorităţii liberale aflate la putere, ar obţine în primul tur între 41,1 şi 51 la sută din voturi. Dacă obţine peste 50 la sută din voturi, el va fi ales preşedinte din primul tur.

Kaczynski, în vârstă de 61 de ani, este creditat cu 29-35,4 la sută din intenţiile de vot.

Candidatul stângii social-democrate, Grzegorz Napieralski, este creditat cu 13 la sută din intenţiile de vot, cel mai bun rezultat al său de la începutul campaniei.

Dacă nici un candidat nu trece pragul de 50 de procente duminică, un al doilea tur de scrutin este prevăzut la 4 iulie.

Conform tuturor sondajelor, Komorowski ar câştiga în turul doi cu 54-56 la sută din voturi, faţă de 33-41 la sută pentru Kaczynski.

Ceilalţi şapte candidaţi la preşedinţie contează puţin în cursa electorală, conform sondajelor recente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici