Federica Mogherini: O Rusie destabilizată nu este în interesul nimănui

O Rusie destabilizată şi izolată nu este în interesul nimănui, iar sancţiunile sunt menţinute doar pentru că armistiţiul în conflictul din Ucraina nu a fost implementat pe deplin, a declarat miercuri şefa diplomaţiei UE, relatează Reuters, în pagina electronică.

301 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini: O Rusie destabilizată nu este în interesul nimănui

Federica Mogherini: O Rusie destabilizată nu este în interesul nimănui (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat marţi "pe cineva din cadrul UE" că încearcă să asigure că încetarea focului în estul Ucrainei nu se respectă.

Separatiştii proruşi şi Guvernul ucrainean au convenit asupra armistiţiului în capitala belarusă, Minsk, la 12 februarie, dar acesta nu a reuşit să pună capăt luptelor, iar preşedintele lituanian a declarat pentru Reuters că este aproape mort.

Vorbindu-le studenţilor în timpul unei vizite la Beijing, Federica Mogherini a declarat că deşi nu vede Rusia ca pe un "actor" al instabilităţii sau insecurităţii, încălcarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei reprezintă o îngrijorare universală.

"La fel ca în China, prioritatea noastră europeană este ca violenţa să înceteze în estul Ucrainei. Eforturile noastre, ca europeni, sunt concentrate pe deplina implementare a acordurilor de la Minsk şi contribuim concret la acest lucru", a declarat ea la Universitatea din Beijing.

"În acelaşi timp, Uniunea Europeană a dezvoltat o politică de sancţiuni faţă de Rusia, dar nu pot sublinia destul în toate discursurile mele că o politică a sancţiunilor nu este în sine o politică - este un instrument, o unealtă. Şi ca atare, o păstrăm atât timp cât acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin", a adăugat ea.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că trimite arme şi trupe pentru a ajuta separatiştii în luptele care s-au soldat cu peste 6.100 de morţi în doar un an.

Rusia neagă acuzaţiile şi susţine că Occidentul a instigat la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean susţinut de Moscova anul trecut, în cadrul eforturilor de a reduce influenţa rusă în regiune.

Mogherini a declarat că în multe alte domenii, precum negocierile pe tema controversatului program nuclear iranian, Rusia a fost deseori un partener constructiv.

"O Rusie destabilizată şi izolată nu este în interesul Uniunii Europene, nu este cu siguranţă în interesul poporului rus şi cred că nu este în interesul liderilor ruşi, dar ei sunt cei care trebuie să decidă", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici