Fiica Iuliei Timoşenko evocă riscul unei dictaturi în Ucraina

Fiica Iuliei Timoşenko, fost premier şi opozantă ucraineană care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare, a declarat miercuri că viitoarele alegeri ar putea conduce la instaurarea "unei dictaturi" în Ucraina.

352 afișări
Imaginea articolului Fiica Iuliei Timoşenko evocă riscul unei dictaturi în Ucraina

Evghenia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă lumea democratică şi misiunile de observatori declară în cele din urmă că (alegerile legislative de duminica viitoare) nu sunt libere şi corecte, am putea vedea legitimarea unei dictaturi ucrainene, o dictatură a lui (Viktor) Ianukovici", preşedintele ucrainean, a afirmat Evghenia Timoşenko pentru jurnalişti la Geneva.

"Şi atunci va fi cu adevărat prea târziu pentru a salva democraţia ucraineană", a spus ea.

Declaraţiile sale intervin cu patru zile înainte de alegerile legislative, care vor fi primul scrutin naţional în Ucraina de când Viktor Ianukovici a învins-o pe Iulia Timoşenko în timpul alegerilor prezidenţiale din 2010, după care Timoşenko a fost trimisă în judecată.

Închisă din august 2011, Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

De la spitalul unde este deţinută şi îngrijită pentru o problemă la spate, Timoşenko a îndemnat la constituirea unei coaliţii largi de opoziţie.

Timoşenko, susţinută de către occidentali, consideră că atât trimiterea în judecată, cât şi condamnarea sa reprezintă persecuţii politice organizate de către putere.

Situaţia sa a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici