Fiica lui Nemţov părăseşte Rusia denunţând o atmosferă de "teroare"

Fiica cea mare a opozantului Boris Nemţov, asasinat lângă Kremlin, a părăsit Rusia, criticând dur, într-o scrisoare deschisă publicată marţi, atmosfera plină de ură la care incită propaganda pro-Kremlin, relatează AFP în pagina electronică.

307 afișări
Imaginea articolului Fiica lui Nemţov părăseşte Rusia denunţând o atmosferă de "teroare"

Fiica lui Nemţov părăseşte Rusia denunţând o atmosferă de "teroare" (Imagine: Captura Video)

"Propaganda rusă ucide", scrie Jana Nemţova, în vârstă de 31 de ani, într-un editorial publicat în cotidianul de afaceri Vedomosti (liberal).

"Multe dintre textele presei controlate de Kremlin amintesc retorica propagandiştilor africani", apreciază ea, subliniind că propaganda de stat a jucat un rol important în genocidul din Rwanda, în 1994.

"Maşina de informaţii a lui Putin - similară celor din Germania nazistă şi Rwanda - foloseşte metode criminale de propagandă şi seamănă ura care generează violenţă şi teroare", scrie ea.

Nemţova, o jurnalistă la postul rus de afaceri RBK, a avertizat că agresivitatea faţă de disidenţi, alimentată de presa de stat, poate scăpa de sub control şi provoca noi victime în viitor.

"Oameni infectaţi cu ură încep să comită noi crime din proprie iniţiativă", scrie ea.

Avocatul lui Nemţova a declarat că tânăra a plecat din Rusia în Europa şi nu plănuieşte să se întoarcă imediat.

"În prezent este în străinătate", a declarat pentru AFP Vadim Prohorov. "Nu cred că va reveni în viitorul apropiat", a adăugat el, refuzând să ofere alte detalii.

Prohorov a declarat că tânăra nu s-ar fi aflat în siguranţă dacă ar fi rămas în Rusia, referindu-se la hărţuirea activiştilor din opoziţie.

"Se creează o atmosferă de teroare", a spus el, subliniind că cei care au orchestrat asasinarea tatălui ei se află în continuare în libertate.

Într-un mesaj laconic trimis AFP, Nemţova afirmă că avocatul ei are dreptate şi refuză să ofere alte detalii.

"Este viaţa mea privată", scrie ea.

Boris Nemţov, unul dintre cei mai duri critici ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost asasinat pe un pod, lângă Kremlin, la sfârşitul lui februarie.

Autorităţile ruse au arestat cinci ceceni, suspectaţi de uciderea opozantului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici