FOCUS: Conservatorii catolici ai lui Kaczynski par că vor obţine o victorie în alegerile din Polonia

Polonezii sunt chemaţi la urne duminică, într-un scrutin în care conservatorii catolici ai lui Jaroslaw Kaczynski ar urma să obţină o victorie, cu ajutorul unui val de promisiuni populiste şi fricii de migranţi, dar fără să aibă certitudinea că vor putea guverna singuri, relatează AFP online.

272 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Conservatorii catolici ai lui Kaczynski par că vor obţine o victorie în alegerile din Polonia

FOCUS: Conservatorii catolici ai lui Kaczynski par că vor obţine o victorie în alegerile din Polonia

Toate sondajele creditează Partidul Lege şi Justiţie (PiS) cu un avans de cel puţin zece puncte procentuale faţă de liberalii, de centru, din cadrul Platformei Civice (PO), uzaţi de cei opt ani de putere.

O campanie dinamică, în pofida faptului că a recurs la argumente xenofobe şi numeroase promisiuni concrete - scăderea impozitelor şi a vârstei de pensionare, creşterea alocaţiilor familiale -, explică acest rezultat.

În cazul în care câştigă pariul, Kaczynski va reveni la putere după opt ani de opoziţie. Premier în perioada 2006-2007, el a fost nevoit să le cedeze locul liberalilor lui Donald Tusk din cauza conflictelor din interiorul coaliţiei pe care o conducea. Fratele său geamăn, Lech, era la acea vreme preşedintele Republicii, iar după moartea sa într-un accident de avion în Rusia, în 2010, Jaroslaw a încercat, fără succes, să-i urmeze în funcţie.

În prezent, el are satisfacţia faptului că la şefia statului se află omul pe care l-a ales - Andrzej Duda - şi simte că va veni şi succesul final.

Tot mai euforici în cadrul ultmelor lor mitinguri electorale, aclamaţi de către susţinători cu strigăte de "Damy rade!" (Va merge!), Kaczynski şi candidata sa pentru postul de premier - Beata Szydlo - n-au încetat să le dea asigurări alegătorilor că au de ales între "schimbarea bună" - încarnată de PiS - şi "haosul" pe care l-ar antrena în mod inevitabil un Guvern de coaliţie al adversarilor lor, aflaţi de la bun început în conflict cu preşedinţia.

- 100 de zile

Ei afirmă totodată că au un program de guvernare deja pregătit, pe care Szydlo îl arată bucuroasă publicului, într-un dosar albastru, intitulat "100 de zile".

Însă prezenţa în cursă a mai multor partide mici, inclusiv nou-veniţi pe eşicherul politic, riscă să împiedice PiS să-şi atingă obiectivul de a obţine peste 230 de mandate în Dietă, care are în total 460 de mandate.

Aceste formaţiuni mici - coaliţia Stângii Unificate, partidul antisistem al rockerului Pawel Kukiz - apărut de nicăieri în alegerile prezidenţiale din mai, câştigate de Duda, partidul neoliberal Nowoczesna (Modern), cel al eurodeputatului ultraliberal Janusz Korwin-Mikke şi partidul ţărănesc PSL, actualul aliat al liberalilor - evoluează toate în zona "periculoasă" a pragului intrării în Parlament, de 8% în cazul coaliţiilor şi de 5% în al partidelor.

Ipotezele politologilor polonezi merg de la un guvern majoritar sau minoritar monocolor al PiS, la o coaliţie a acestuia din urmă cu un partener neidentificat - Mişcarea Kukiz'15 sau partidul ţărănesc PSL sunt cel mai adesea menţionate la condiţional -, şi până la o coaliţie eteroclită a Platformei Civice cu parteneri de dreapta şi de stânga, uniţi doar de dorinţa de a îîmpiedica întoarcerea lui Kaczynski la putere.

- Rupere de comunitate

Motivaţiile adversarilor fostului premier sunt variate. Unii evocă amintirea perioadei 2005-2007, când era la putere, marcată de tensiuni sociale şi o rupere de comunitate, pe care o consideră dezastruoasă, a aparatului de stat, a serviciilor speciale şi presei de stat.

În ceea ce priveşte politica externă, ei evocă relaţii dificile cu Bruxellesul, Berlinul şi Moscova, pe care Partidul Lege şi Justiţie le prezintă ca fiind în apărarea intereselor poloneze.

Alţii se tem că, în contextul în care este apropiat de multe viziuni asupra societăţii ale episcopilor catolici, PiS ar putea să înăsprească şi mai mult dura limitare a avorturilor aflate deja în vigoare, să facă şi mai dificilă fecundarea in vitro şi să consolideze locul catehismului în educaţie.

Premierul în exerciţiu Ewa Kopacz a mers până acolo încât să-i avertizeze pe polonezi să se aştepte la o eventuală "republică confesională".

Secţiile de votare urmează să fie deschise la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi să fie închise la ora locală 21.00. Primele exit-poll-uri vor urma rapid, însă rezultatele oficiale cu privire la procentele obţinute de diferite liste vor fi cunoscute abia luni, iar numărul de mandate ale acestora marţi, a a nunţat Comisia Electorală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici