Fondatorul unei bănci ruseşti, care l-a criticat şi pe Putin: "Mi-am dat seama că Rusia, ca ţară, nu mai există"

Fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, Oleg Tinkov, l-a denunţat pe preşedintele Vladimir Putin în primul său interviu de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, şi a declarat că ar putea fi în pericol fizic, relatează The Guardian.

7917 afișări
Imaginea articolului Fondatorul unei bănci ruseşti, care l-a criticat şi pe Putin: "Mi-am dat seama că Rusia, ca ţară, nu mai există"

"Mi-am dat seama că Rusia, ca ţară, nu mai există", a declarat Tinkov pentru New York Times, într-o locaţie confidenţială, dar a prezis că Putin va rămâne la putere mult timp. "Am crezut că regimul Putin era rău. Dar, desigur, nu aveam nicio idee că va lua o asemenea amploare catastrofală”.

În vârstă de 54 de ani, Tinkov a ţinut prima pagină a ziarelor în aprilie, când a adus unele dintre cele mai puternice critici ale unui rus la adresa acţiunii militare a Kremlinului, scriind într-o postare pe Instagram că 90% dintre ruşi erau "împotriva acestui război" şi numind forţele Rusiei o "armată de rahat".

"Şi cum poate fi bună armata, dacă tot restul în ţară este de rahat şi împotmolit în nepotism, linguşire şi servilism?", a scris el.

În interviul de duminică, el a declarat că multe dintre cunoştinţele sale din elita afacerilor şi a guvernului i-au spus în privat că sunt de acord cu el, "dar tuturor le este frică".

El a mai spus că a fost forţat de Kremlin să îşi vândă participaţia sa de 35% din banca pe care a fondat-o, Tinkoff, unui miliardar rus din industria minieră, pentru un preţ cu mult sub valoarea acesteia. "Vânzarea incendiară" a avut loc săptămâna trecută, a spus Tinkov. "A fost ca o luare de ostateci - iei ceea ce ţi se oferă".

Tinkov a mai spus că şi-a angajat gărzi de corp după ce prieteni cu contacte în serviciile de securitate ruseşti i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viaţa sa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici