Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili este vizat de noi acuzaţii

Justiţia georgiană a anunţat marţi noi acuzaţii împotriva fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, inculpat deja la sfârşitul lui iulie pentru "abuz de putere" în cursul reprimării unor manifestaţii guvernamentale, în noiembrie 2007.

183 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili este vizat de noi acuzaţii

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili este vizat de noi acuzaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Saakaşvili este acuzat că a organizat un atac împotriva unui deputat al opoziţiei, Valeri Ghelaşvili, bătut crunt şi spitalizat cu traumatism cranian şi multiple fracturi în 2005, a anunţat Parchetul georgian într-un comunicat.

"Mihail Saakaşvili a avut intenţia de a-l pedepsi ca avertisment (...) pe Valeri Ghelaşvili", după ce acesta din urmă a dat un interviu în care a făcut comentarii critice la adresa fostului preşedinte, se arată în comunicat.

Parchetul îl acuză pe Saakaşvili că i-a ordonat ministrului său al Apărării, Irakli Okruaşvili, să organizeze un atac împotriva deputatului, după care - după refuzul ministrului - i-a dat un ordin similar ministrului de Interne, Vano Merabişvili, care a însărcinat o unitate din cadrul forţelor speciale ale ministerului său să pună la cale o operaţiune adecvată.

În cursul săptămânii trecute, justiţia georgiană l-a inculpat pe Mihail Saakaşvili pentru "abuz de putere", acuzându-l că, alături de mai mulţi oficiali guvernamentali de rang înalt, între care Vano Merabişvili, a ordonat poliţiei să disperseze în mod violent o manifestaţie a opoziţiei, pe 7 noiembrie 2007, după şase zile de proteste.

Saakaşvili, exilat în Statele Unite, nu s-a prezentat pentru a fi audiat de către Parchet, spunând că nu are încredere în noile autorităţi georgiene.

Din 2012, când coaliţia Visul Georgian a câştigat alegerile legislative, mai mulţi aliaţi ai fostului preşedinte georgian au făcut obiectul unor anchete, iar unii au fost plasaţi în detenţie sub acuzaţii, între altele, de deturnare de fonduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici