François Hollande revine în prim-plan de Ziua Naţională a Franţei, în pofida unor nemulţumiri - FOTO

Preşedintele François Hollande revine în prim-planul scenei mediatice luni, cu interviul tradiţional de la 14 iulie, într-un context de acţiuni sociale, primele din mandatul său, de numulţumire faţă de şomajul endemic din Franţa şi în paralel cu o frondă în rândul majorităţii.

114 afișări
Imaginea articolului François Hollande revine în prim-plan de Ziua Naţională a Franţei, în pofida unor nemulţumiri - FOTO

François Hollande revine în prim-plan de Ziua Naţională a Franţei, în pofida unor nemulţumiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest an, al comemorării unui secol de la Primul Război Mondial, preşedintele va îmbrăca haina de şef al forţelor armate şi va susţine iniţiativa militară a Franţei în Africa, prin lansarea Operaţiunii "Berkhane" împotriva terorismului în Sahel.

"Mulţumită Operaţiunii Serval, care-şi încheie sarcina, nu mai există sanctuare pentru grupări teroriste în Mali. Este o misiune care a fost îndeplinită perfect", a declarat sâmbătă şeful statului francez.

Pe plan internaţional, în afară de Africa, preşedintele urmează să abordeze crizele în curs (Ucraina, Siria, conflictul israeliano-palestinian).

François Hollande a îndemnat din nou, duminică, la încetarea focului "cât mai rapid posibil" între isrealieni şi palestinieni în Fâşia Gaza, în discursul adresat forţelor armate.

De la Palatul Elysée, şeful statului va răspunde, începând de la ora 11.15 GMT (14.15, ora României), în direct pe TF1 şi France 2, timp de 30 de minute, întrebărilor jurnaliştilor.

Prin acest interviu, Hollande, care înregistrează o uşoară creştere a nivelului popularităţii, revine în prim-planul scenei, după "dieta" mediatică la care s-a supus de peste două luni.

După prezidarea tradiţionalei defilări militare de pe Champs-Elysées, de o dimensiune fără precedent, la care participă aproape 70 de ţări, Hollande va evoca valorile "Naţiunii, reuniunii", potrivit anturajului său.

Prezenţa celor trei militari algerieni a fost denunţată de către Frontul Naţional (extrema dreaptă), care o consideră "o provocare nedemnă", dar autorităţile franceze au subliniat că aproape 130.000 de magrebieni au luptat, iar peste 25.000 au murit, în perioada 1914-1918 în rândul forţelor franceze.

"Acest 14 iulie nu este un 14 iulie ca celelalte", a subliniat Hollande duminică în discursul către forţele armate, amintind faptul că în urmă cu 100 de ani "soldaţi din întreaga lume" au venit "să ne salveze".

Pe plan politic, şeful statului va încerca să explice şi să traseze perspectivele direcţiei reformiste pe care intenţionează să o încarneze, după lansarea "Pactului responsabilităţii" în urmă cu şase luni.

Potrivit unor apropiaţi de-ai săi, "el doreşte să retraseze firul mandatului de cinci ani, să dea un sens reformelor angajate", să evidenţieze "traducerea" lor concretă pentru viaţa francezilor începând din 2015.

"Va fi în măsură să candideze" în 2017

Persoane din anturajul său dau asigurări că nu urmează să facă anunţuri. Însă interviul intervine într-un moment în care Guvernul studiază în mod serios posibilitatea unei scăderi a impozitului extins în 2015, pentru gospodăriile modeste. De asemenea, i se va cere să comenteze "remediile" prescrise săptămâna aceasta de către ministrul Economiei Arnaud Montebourg în vederea "redresării" Franţei.

Greva personalului feroviar, unele proteste în lumea spectacolului, boicotarea de către o parte a sindicatelor a Conferinţei Sociale - nemulţumirea socială dn ultimele săptămâni căreia Executivul i-a răspuns cu fermitate, cu riscul afectării dialogului social - drag lui Hollande -, toate vor fi abordate în interviu.

Funcţionarea duoului executiv va fi de asemenea evocată, în contextul în care Manuel Valls tocmai a marcat 100 de zile la Matignon. După doi ani de mandat şi în pofida unei recente reveniri în sondaje, mai puţin de un sfert dintre francezi continuă să aibă o părere nefavorabilă despre şeful statului, devansat cu peste 20 de puncte procentuale de către noul său premier.

Hollande este mulţumit de acest tandem. "Manuel Valls corespunde exact obiectivelor pe care le-am stabilit, şi anume corenţă în acţiune, fluiditate a relaţiilor cu (Palatul) Elysée, dialog şi autoritate", le spunea el recent unor vizitatori.

Subiectul locurilor de muncă urmează să fie, de asemenea, în centrul intervenţiei prezidenţiale, în contextul în care Hollande a condiţionat o eventuală nouă candidatură în 2017 de scăderea ratei şomajului, în contextul în care 3,3 milioane de francezi îşi caută un serviciu.

"Va fi în măsură să candideze" pentru al doilea mandat, asigură unul dintre apropiaţii preşedintelui, ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici