Franţa a prezentat politicile faţă de minorităţi în cadrul Comitetului ONU antidiscriminare

Franţa a prezentat miercuri politica sa faţă de minorităţi în cadrul Comitetului ONU pentru combaterea discriminării (CERD), care urmează să se intereseze de situaţia romilor şi nomazilor, precum şi de problema identităţii naţionale.

175 afișări
Imaginea articolului Franţa a prezentat politicile faţă de minorităţi în cadrul Comitetului ONU antidiscriminare

Franţa a prezentat politicile faţă de minorităţi în cadrul Comitetului ONU antidiscriminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform procesului normal de trecere în revistă a politicilor ţărilor care ar trebui să aplice Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, evaluarea Franţei a început la ora 11.00 GMT (13.00, ora României) prin prezentarea raportului de 88 de pagini pregătit de autorităţile franceze. Joi vor urma întrebările adresate de Comitetul ONU.

Parisul a fost aspru condamnat, anterior, în 2005, pentru tratamentul aplicat romilor, în cadrul ultimei examinări pe care Comitetul a efectuat-o asupra Franţei. Însă, potrivit Ligii pentru Drepturile Omului, recomandările de atunci nu au fost urmate. Un raport prezentat de Franţa în 2008 aborda statutul minorităţilor, acţiunile pentru combaterea discriminării, dreptul la azil şi situaţia nomazilor. De asemenea, documentul reamintea specificitatea Franţei în materie de minorităţi, subliniind că acestea nu sunt recunoscute graţie aplicării principiului egalităţii tuturor în faţa legii.

Raportul evidenţia aplicarea unor măsuri precum crearea unei structuri antidiscriminare, adoptarea legii privind egalitatea şanselor, crearea unui minister special care se ocupă de imigraţie, integrare, identitate naţională şi dezvoltare.

În privinţa nomazilor, al căror număr este estimat la 300.000 de persoane, raportul recunoaşte existenţa unor cazuri de "discriminare privind angajarea, accesul la locuinţe, la educaţie servicii medicale şi cetăţenie".

Comitetul ONU urmează să solicite precizări în legătură cu "marea dezbatere privind identitatea naţională", precum şi privind "discriminarea la adresa romilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici