Franţa este zguduită de grevele din industria carburanţilor. Francezii de stânga se plâng de creşterea costurilor vieţii

Franţa este paralizată din cauza grevelor din industria carburanţilor la nivel naţional. Guvernul şi sindicatele au rămas în impas după penuria de combustibil.

954 afișări
Imaginea articolului Franţa este zguduită de grevele din industria carburanţilor. Francezii de stânga se plâng de creşterea costurilor vieţii

Jean-Luc Melenchon, liderul Stângii franceze, la proteste. În dreapta lui este scriitoarea Annie Ernaux, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta (Sursa Foto-Hepta)

Principalele sindicate au cerut organizarea de noi greve marţi, acestea fiind cea mai mare provocare de până acum pentru preşedintele liberal Emmanuel Macron de când a câştigat un nou mandat prezidenţial în luna mai.

Lucrătorii de la mai multe rafinării şi depozite operate de gigantul energetic TotalEnergies au votat pentru prelungirea grevei, sfidând ordinele guvernul pentru ca  personalul să revină la muncă. 

Şoferii s-au înghesuit să-şi umple rezervoarele pe durata grevei carburanţilor ce durează de aproape trei săptămâni şi care a paralizat aprovizionarea la  peste 30% din benzinăriile din Franţa.

Guvernul, din ce în ce mai nerăbdător cu muncitorii aflaţi în grevă, a declarat că forţează lucrătorii grevişti să se întoarcă la muncă. 

"Timpul negocierilor s-a încheiat", a declarat luni ministrul de Finanţe Bruno Le Maire la postul de televiziune BFMTV.

Guvernul a declarat că va începe să rechiziţioneze luni, de la ora 14:00,  lucrătorii de la depoul Feyzin din sud-estul Franţei, după ce a folosit deja aceeaşi strategie la depoul Mardyck din nordul ţării.

Lucrătorii din domeniul carburanţilor au votat pentru continuarea întreruperilor de activitate la mai multe rafinării administrate de TotalEnergies, a declarat coordonatorul sindicatului CGT, Eric Sellini, respingând un pachet salarial convenit între conducerea grupului şi principalele sindicate.

Trei din cele şapte rafinării de petrol din ţară şi cinci depozite majore de carburanţi (din aproximativ 200) sunt afectate, a precizat guvernul.

Greva de la Esso-ExxonMobil s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute la cele două rafinării franceze ale companiei, după un acord salarial între conducere şi sindicatele moderate care reprezintă majoritatea lucrătorilor.

Revenirea la condiţii normale de aprovizionare a benzinăriilor va dura cel puţin două săptămâni după încheierea grevelor, a avertizat guvernul.

Grevele dau startul unei toamne şi ierni tensionate, în condiţiile în care Macron încearcă să pună în aplicare politica sa de creştere a vârstei de pensionare în Franţa.

Dar presiunea economică cauzată parţial de invazia Rusiei în Ucraina, împreună cu eşecul partidului lui Macron de a obţine o majoritate generală în sondajele legislative din iunie, nu face decât să sporească dificultatea sarcinii.

Duminică, zeci de mii de protestatari au mărşăluit la Paris pentru a-şi exprima frustrarea faţă de creşterea costului vieţii.

Manifestaţia a fost convocată de opoziţia politică de stânga şi condusă de şeful partidului Franţa fără frontiere (LFI), Jean-Luc Melenchon.

Forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene şi au bătut manifestanţi cu bastoane după ce au fost lovite cu obiecte. Între timp, bărbaţii mascaţi şi îmbrăcaţi în negru au jefuit o bancă.

Unii protestatari purtau veste galbene fluorescente, simbolul protestelor antiguvernamentale  violente din 2018 care au zguduit guvernul pro-business al lui Macron.

"Vom avea o săptămână aşa cum nu vedem prea des", a declarat Melenchon în faţa mulţimii.

Organizatorii au susţinut că 140.000 de persoane au participat la marşul de duminică, dar poliţia a spus că au fost doar 30.000, transmite France24

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici