Franţa propune sesizarea CPI pentru crimele de război şi împotriva umanităţii comise în Siria

Franţa a propus luni la Consiliul de Securitate ONU sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crimele de război şi împotriva umanităţii comise în Siria atât de regim, cât şi de grupările armate de opoziţie.

189 afișări
Imaginea articolului Franţa propune sesizarea CPI pentru crimele de război şi împotriva umanităţii comise în Siria

Franţa propune sesizarea CPI pentru crimele de război şi împotriva umanităţii comise în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor diplomaţi, un proiect de rezoluţie în acest sens a fost prezentat luni celor 14 parteneri ai Franţei, care vor începe să-l dezbată miercuri. Proiectul ar urma să fie supus votului săptămâna viitoare.

Siria nu este membră a CPI şi, prin urmare, o decizie a Consiliului privind sesizarea Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său este obligatorie. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut în repetate rânduri o astfel de sesizare.

Proiectul de rezoluţie, consultat de AFP, se referă "la încălcări pe larg răspândite ale drepturilor omului (...), comise (atât) de autorităţile siriene şi miliţiile proguvernamentale", cât şi "de grupări armate care nu aparţin vreunui stat".

Parisul speră că referirea la cele două tabere şi escaladarea recentă a atrocităţile în Siria vor convinge toate statele membre ale Consiliului că a venit timpul pentru sesizarea CPI.

Însă numeroşi diplomaţi la ONU evocă un posibil veto rus la această propunere. Rusia, o aliată fidelă a lui Bashar al-Assad - dar şi China, care se aliniază adeseori la luările de poziţie ruseşti - au utilizat deja dreptul de veto pentru trei rezoluţii occidentale de la începutul crizei în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici