Financial Times: Viitorul favorizează radicalismul, stânga în detrimentul dreptei/ Nu va fi epoca lui Trump

Democraţia liberală este în declin pentru că nu reuşit să gestioneze consecinţele sociale şi economice ale propriilor politici, astfel că actualul climat politic favorizează stânga radicală în detrimentul dreptei radicale,comentează Financial Times,subliniind că viitorul nu va fi epoca Donald Trump.

901 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Viitorul favorizează radicalismul, stânga în detrimentul dreptei/ Nu va fi epoca lui Trump

FT: Viitorul favorizează radicalismul, stânga în detrimentul dreptei/ Nu va fi epoca lui Trump

"Am intrat într-o eră care va favoriza radicalismul în detrimentul moderaţiei, stânga în detrimentul dreptei. Nu va fi epoca lui Donald Trump", susţine editorialistul Wolfgang Münchau, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Viitorul aparţine stângii, nu dreptei".

"Democraţia liberală este în declin dintr-un motiv (...) Democraţia a reuşit cu succes să înlăture barierele comerciale, să protejeze drepturile omului şi să dezvolte societăţi deschise. Însă inabilitatea de a gestiona consecinţele sociale şi economice ale acestor politici a făcut ca regimurile liberale să fie în mod inerent instabile", afirmă jurnalistul, subliniind că, deşi dreapta se bucură de mare succes, totuşi ascensiunea dreptei este auto-limitată.

"Regimurile liberale s-au dovedit incapabile să soluţioneze problemele care au apărut direct ca urmare a politicilor liberale, cum ar fi reducerea taxelor, consolidare fiscală şi dereglementare, instabilitate financiară persistentă şi a consecinţelor economice ale acestora: o creştere a insecurităţii în rândul persoanelor cu venituri scăzute, agravată de schimbările tehnologice şi politicile pro-imigraţie, şi a eşecurilor privind coordonarea politicilor, de exemplu în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale la nivel global", explică Wolfgang Münchau.

"Este un climat politic care favorizează stânga radicală în detrimentul dreptei radicale", susţine editorialistul FT, adăugând că "dreapta nu este interesată de sărăcie şi aceste partide sunt pline persoane care neagă existenţa schimbărilor climatice. Unii populişti de dreapta poate că vorbesc limba claselor muncitoare, însă este mai probabil că stânga va implementa" politici cerute de persoanele cu venituri scăzute.

"Pentru moment, dreapta prosperă pe baza reacţiilor antiimigraţie. Dar ascensiunea este auto-limitată din două motive. În primul rând, politicile de dreapta nu au succes nici chiar în propriile condiţii limitate. Un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul nu va stăvili imigraţia în SUA, nici măcar mai mult decât re-naţionalizarea politicilor privind imigraţia în Europa. Şi în al doilea rând, suspectez că imigraţia va fi în curând înlocuită de alte chestiuni - cum ar fi impactul inteligenţei artificiale asupra clasei de mijloc, creşterea nivelului sărăciei, şi dislocarea economică cauzată de schimbările climatice", argumentează Wolfgang Münchau.

"Politica cheie a stângii va fi rata de impozitare de 70% propusă de tânăra membră a Congresului Alexandria Ocasio-Cortez. Nu este cifra cea care contează, ci determinarea de a inversa un trend ce durează de 30 de ani privind scăderea impozitelor în cazul veniturilor şi profiturilor foarte ridicate. Este sigur că vor fi pagube colaterale în urma unei astfel de politici", explică jurnalistul, care conchide că "din perspectiva stângii radicale, pagubele colaterale sunt o promisiune, nu o ameninţare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici