Găgăuzia vrea să interzică termenii de limbă, literatură şi istorie română

Adunarea Populară a Găgăuziei intenţionează să examineze, în şedinţa de vineri, interzicerea pe teritoriul regiunii autonome a termenilor "limba română", "literatura română" şi "istoria română", potrivit unui comunicat de presă citat de PRO TV Chişinău.

1004 afișări
Imaginea articolului Găgăuzia vrea să interzică termenii de limbă, literatură şi istorie română

Găgăuzia vrea să interzică termenii de limbă, literatură şi istorie română (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, interdicţia de utilizare a acestor termeni va fi aplicată în toate instituţiile obşteşti şi de stat, precum şi în instituţiile de învăţământ de pe teritoriul UTA Găgăuz-Yeri.

În urma examinării acestei probleme în şedinţa prezidiului Adunării Populare, deputatul Ivan Burgudji a spus că, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, limba oficială în ţară este "limba moldovenească, în baza grafiei latine".

Prin urmare, folosirea termenului de "limba română" este neconstituţională, a conchis deputatul, susţinut de alţi colegi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici