Gibraltar este recunoscut ca oraş britanic. A avut de aşteptat 180 de ani pentru acest statut

Gibraltarul s-a alăturat luni, în sfârşit, listei oficiale a oraşelor britanice, după 180 de ani în care statutul său, acordat de regina Victoria, a fost trecut cu vederea din cauza unei erori administrative.

2333 afișări
Imaginea articolului Gibraltar este recunoscut ca oraş britanic. A avut de aşteptat 180 de ani pentru acest statut

Teritoriul britanic de peste mări a depus o ofertă pentru a deveni oraş la începutul acestui an, ca parte a sărbătoririi jubileului de platină al reginei Elisabeta, însă cercetările efectuate în Arhivele Naţionale au stabilit că, de fapt, statutul de oraş i-a fost acordat în 1842, relatează Reuters.

"Este excelent să vedem recunoaşterea oficială acordată oraşului Gibraltar, o recunoaştere uriaşă a istoriei sale bogate şi a dinamismului său", a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson într-un comunicat.

"Această recunoaştere oficială reafirmă statutul special al Gibraltarului pe tărâmurile Majestăţii Sale şi semnifică, pe bună dreptate, mândria pe care locuitorii Gibraltarului o simt pentru comunitatea lor şi pentru moştenirea lor distinctivă".

Spania a cedat avanpostul stâncos de importanţă strategică de la gura Mării Mediterane Marii Britanii în 1713, în urma unui război, dar a cerut de mult timp ca acesta să fie returnat. În 2002, 99% dintre alegătorii din Gibraltar au respins ideea ca Marea Britanie să împartă suveranitatea cu Spania.

Statutul Gibraltarului şi modul în care va fi supravegheată graniţa cu Spania a fost un punct de dispută de la votul din 2016 al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Peninsula a fost exclusă din acordul de ieşire încheiat între Marea Britanie şi UE.

Sunt în vigoare aranjamente informale în timp ce cele două părţi negociază cu privire la Gibraltar, care a sprijinit în mod covârşitor rămânerea în UE la referendumul privind Brexit.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici