Graham Watson deplânge "ipocrizia" liderilor PPE cu privire la situaţia politică din România

Europarlamentarul britanic Graham Watson, preşedintele liberal-democraţilor europeni (ELDR), deplânge "iprocrizia" liderilor PPE care au criticat evoluţiile politice recente din România, amintind că aceştia i-au susţinut pe Silvio Berlusconi sau pe Viktor Orban când aceştia erau criticaţi.

1704 afișări
Imaginea articolului Graham Watson deplânge "ipocrizia" liderilor PPE cu privire la situaţia politică din România

Graham Watson deplânge "ipocrizia" liderilor PPE cu privire la situaţia politică din România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Criticile liderilor Partidului Popular European (PPE) faţă de evoluţiile politice din România aproape depăşesc imaginabilul. Nu era acelaşi PPE care l-a susţinut pe Berlusconi când acesta a nesocotit regulile politice din Italia? Nu e acelaşi PPE care acum susţine joaca lui Borisov (premierul Bulgariei n.r.) şi Saakashvili (preşedintele Georgiei n.r.) cu regulile democratice din ţările lor? Şi nu l-au ovaţionat europarlamentarii populari cinci minute în Strasbourg pe Viktor Orban? PPE a tăcut când Băsescu a schimbat legea din România pentru a fi nevoie de 50% din întregul electorat pentru un referendum de validare a suspendării faţă de 50% dintre cei care votau, potrivit vechii legi. Pentru a restabili democraţia era nevoie ca această lege să fie schimbată", argumentează Watson, într-un comunicat de presă transmis luni MEDIAFAX.

De asemenea, europarlamentarul britanic arată că, potrivit Constituţiei României, preşedintele trebuie să fie deasupra partidelor politice.

"E de ajuns să priveşti ultimele numiri în Curtea Constituţională pentru a înţelege că Băsescu a politizat această instituţie", afirmă Watson.

Totodată, el arată că ELDR nu este surprins că preşedintele Băsescu a pierdut încrederea oamenilor din România.

"Solicităm noului Guvern să acţioneze cu responsabilitate, în limitele sale constituţionale, pentru a restabili încrederea în Constituţie. Şi totodată propunem ca toate partidele din România să îşi dea mâna pentru a ajunge la o înţelegere privind un cod de bună conduită pentru guvernarea acestei ţări", se mai afirmă în comunicatul preşedintelui ELDR.

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, susţine că votul "forţat" de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este "un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către premierul Victor Ponta şi coaliţia sa USL".

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, consideră că înlăturarea din funcţie a şefului statului şi a preşedinţilor celor două Camere în doar patru zile, prin încălcarea regulamentelor Parlamentului, a Constituţiei şi legilor poate fi considerată lovitură de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici